Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2022 08:00

Лялька-мотанка вийшла на полювання: фотографиня надихнула мережу незвичайною фотосесією
6

У мережі поширюють світлини з оригінальної фотосесії, на яких модель позує в образі української ляльки-мотанки. Користувачі мережі постять фото, згадуючи фрази російських вояків, що вони "боятся украинских кукол без лица".

Фотосесію зробила полтавська фотографиня Яна Катраник наприкінці квітня 2022. Сама виступила моделлю у незвичній фотосесії. Позувала, вбрана у чорний одяг, українську чорну хустку з яскравими квітами. Обличчя фотографині закриває тканина з візерунком хрестом. Імітує народну ляльку, яку виготовляють з тканини. Часто у мотанок замість обличчя хрест, викладаний різнокольоровими нитками. В руках "мотанка" Яни тримає сокиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишиті вбрання та традиційні прикраси: фешн-фотограф показав образи українців кінця ХІХ ст.

Світлини полтавка запостила у соцмережі.

"Прочитала тут недавно, що вороженьки бояться наших "кукол бєз ліца в укрАінскіх костюмах". І не дарма бояться, я вам скажу. Одна ось, наприклад, вже вийшла на полювання", - підписала мисткиня.

Фотграфиня зробила зйомку в образі ляльки-мотанки
Фото: facebook
Фотграфиня зробила зйомку в образі ляльки-мотанки
Фотграфиня зробила зйомку в образі ляльки-мотанки
Фотграфиня зробила зйомку в образі ляльки-мотанки
Фотграфиня зробила зйомку в образі ляльки-мотанки

Світлини почали поширювати в як в групах, так і на приватних сторінках.

"Це прекрасно. Дуже потужно. Я роблю мотанки. І перші два місяці війни робила їх для наших захисників. Це дуже надихає наших. Тепер знаю, що ще й лякає чужинців", - написала в коментарі психологиня Тетяна Чеховська-Косцова.

Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Виконувала функцію оберегу людської долі. Мали різне призначення. Очисна лялька допомагала позбутися в оселі поганої енергетики. Для виготовлення мотанок використовували старий одяг членів родини. Мотанки відрізняються від звичайних ляльок "пустим" обличчям. Предки вірили, що саме через обличчя до ляльки можна прив'язати душу людини або зурочити когось недобрим оком. На деяких мотанках замість обличчя викладали різнокольоровими нитками хрест — символ Сонця. З початку війни на Донбасі мотанки передають на фронт як подарунки - обереги військовим. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну - у мемах в мережі почали використовувати слова росіян, що вони бояться українських "кукол", які не мають обличчя.

Зараз ви читаєте новину «Лялька-мотанка вийшла на полювання: фотографиня надихнула мережу незвичайною фотосесією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі