вівторок, 29 вересня 2020 19:30

Леді Гага захоплюється Параджановим

Леді Гага захоплюється Параджановим
Фото: Instagram. Американський режисер назвав фільми Параджанова своїм головним творчим натхненням

Кінокритик Андрій Алферов розповів про відсилки до фільму українського режисера Сергія Параджанова у відео американської співачки Леді Гаги "911". Режисер кліпу виношував ідею 25 років. Він називає "Колір гранату" своїм головним творчим натхненням.

На початку відео виконавиця лежить в пустелі серед гранату. У неї на нозі гранатовий браслет. Потім співачка постає в образі героїні Софіко Чіаурелі. В одній зі сцен усі персонажі встають перед жовтою стрічкою з написом вірменською мовою.

"Тріскуче наслідування Параджанова. Трохи менше тижня всі обговорюють новий кліп Lady Gaga "911", знятий майстром музичних відео з сенсом Тарсемом Сінгхмом. Кліп створили за мотивами стрічки "Колір гранату" Параджанова. На неї автор натякає прямо. В кадрі видніється постер фільму. Ще й разом з вивіскою Armenian Film Festival (Вірменський кінофестиваль). В кліпі є плакат ще однієї роботи режисера - "Ашик-Кериб" 1988-го. Хоча й без цього одразу вгадується параджанівський всесвіт. Особливо завдяки його фірмовій палітрі кольорів", - пише Андрій Алферов у Facebook.

Також кінокритик помітив у кліпі натяки на фільм "8 ½" італійського режисера Федеріко Фелліні.

Леді Гага назвала відео дуже особистим. Воно присвячене її проблемам з психічним здоров'ям. За словами співачки, у кліпі зображено взаємодію реальності та підсвідомого людини.

Режисер Тарсем Сінгх став відомим завдяки фільмам "Клітка" з Дженіфер Лопес і "За межею" з Джулією Робертс. Також на початку 90-их зняв кліп Losing My Religion для групи R.E.M. У ньому він наслідував фільми Андрія Тарковського "Сталкер" та "Жертвопринесення".

"Досягнувши успіхів у зйомці музичних відео, Сінгх, здається, так і не зміг вибратися зі свого тісного гетто. Скільки б він не намагався знімати кіно, у нього незмінно виходить кліп. Півторагодинний, красивий, яскравий, авторський, але кліп", - пише Алферов.

"Колір гранату" розповідає про життя вірменського поета Саят-Нова. Зйомки проходили в церкві св. Іоанна села Ардві Лорійської області Вірменії. Під тиском цензури Параджанов створив декілька версій фільму. Його подивилися 1,07 млн глядачів.

Зараз ви читаєте новину «Леді Гага захоплюється Параджановим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі