Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 11:47

Кров, любов і дами в леопардах – до Києва привезли гобелени скандального британця Ґрейсона Перрі
20

Фото: гобелени Грейсона Перрі, світлини - Олена Павлова

Життя та смаки сучасних британців досліджує художник Ґрейсон Перрі. Роботи переможця престижної британської премії Тернера 16 лютого представили у Києві.

Виставка "Марнославство дрібних відмінностей" британського митця триває до 22 березня у столичному мистецькому центрі "Ізоляція". Розташована на березі Дніпра, мистецька платформа "Ізоляція" переїхала до Києва після окупації Донбасу. Там вона розташовувалася на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку, і терористи знищили роботи відомих світових митців вибухівкою.

"Марнославство дрібних відмінностей" – це серія із шести гобеленів. Показують життя уявного персонажа Тіма Рейквелла. У іронічно-іконічній манері ілюструють його життя від народження до смерті у автокатастрофі. Надихнули митця гравюри "Історія марнотрата" художника Вільяма Хогарта, які також можна побачити на виставці. Створені 1733-го, розповідають історію Тіма Рейквелла, який витрачає успадковані батькові статки на азартні ігри та модне вбрання. Потім одружується з розрахунку і знову протринькує всі гроші родини. Потрапляє до в'язниці для боржників, згодом до божевільні, де й помирає.

Гобелени Перрі відрізняють екстравагантні насичені кольори, оригінальна техніка, карикатурні деталі з життя сучасних британців. Композиція полотен перегукується із картинами релігійного живопису епохи Відродження, але показує будні звичайних людей, з усім кітчем та естетикою суспільства споживання. Серію робіт майстер створив у 2012 року.

Виставка відбувається в рамках святкування 25-ї річниці роботи Британської ради в Україні. Супроводжуватиме проект спеціальна освітня програма з виступами мистецтвознавців щосуботи. Зокрема, лекція "Творчість Ґрейсона Перрі: літопис сучасного суспільства", експертна екскурсія виставкою, дискусія: "Мода і смак класів Великої Британії та України через призму сучасного мистeцтва". Також можна відвідати покази документальної стрічки "Питання смаку із Ґрейсоном Перрі". У фільмі художник мандрує містами Великої Британії і досліджує поняття смаку та його різноманіття.

Вхід на виставку вільний, участь у лекціях - за умови попередньої реєстрації.

Зараз ви читаєте новину «Кров, любов і дами в леопардах – до Києва привезли гобелени скандального британця Ґрейсона Перрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі