вівторок, 06 грудня 2011 20:10

Користувачі Facebook голосують за найкращу українську книжку

Користувачі Facebook голосують за найкращу українську книжку

Три книжкових рейтинги підіб'ють підсумки у грудні. У четвер, 8 грудня, оголосять переможців "Книжки року", 19-ого - читацького рейтингу "Читають всі", 23 грудня - "Книги року Бі-Бі-Сі".

Інтернет-рейтинг "Читають всі" проводять вперше. Проголосувати може кожен. Участь беруть книжки українських письменників та українські переклади зарубіжних авторів, видані у 2011-му. Голосування проходить у соцмережі Facebook із 18 листопада. Поки що лідирує книжка Ліни Костенко "Записки українського самашедшого".

Організаторами є сайти "Автура", "Буквоїд" та "Букленд". Вони сформували початковий список з 50 книжок конкурсу. Решту 50 може додавати хто-завгодно. Щовівторка і щоп'ятниці проводять "френдоцид" - з рейтингу видаляють 20 останніх книжок і можна додавати нові.

"Читацький рейтинг "Читають всі" не схожий на жоден із українських книжкових рейтингів, - вважає Сергій Руденко, шеф-редактор порталу "Буквоїд". - І у "Книзі року Бі-Бі-Сі", і у "Книзі Форуму видавців", і у "Книзі року" найкращі книжки обирають літературознавці, журналісти, письменники. Тут головні експерти - читачі-користувачі Facebook. Саме вони  впливають не лише на хід голосування, а й на те, які книжки потрапляють до довгого списку. А він складається із 100 книжок. Голосування прозоре. Кожен користувач Facebook може подивитися, хто і за кого проголосував. Хтось скаже, що у цьому рейтингу за книжки номінантів голосують друзі та колеги. Так. Ніхто і не заперечує. А хіба у інших рейтингах якось по-іншому?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко пообіцяв видати наступну книгу Андруховича

Порівнює книжкові рейтинги також письменник Антон Санченко:

"Книжка року" Костянтина Родика - найстаріший, найсолідніший, щоквартальний і абсолютно непрозорий рейтинг з недостатнім розголосом. У недовірливої частини нашого суспільства одразу ж виникають звинувачення до експертів, коли виявляється, що в певних категоріях можуть бути представлені книжки самих експертів. Навіть на питання „Коли вони встигають все те перечитати?" відповісти важко. Очевидно, що читають не все, втім голосують. Цей недолік, спільний з „Читають всі", заперечити це важко".

"Книга року Бі-Бі-Сі" має значно менше книжок „на вході". Експертів менше, поділу на категорії нема. Безсумнівним плюсом є те, що експерти представляють по кілька книжок з довгого списку на сайті ВВС, беруть інтерв'ю в усіх авторів, паралельно йде конкурс читацьких рецензій. Це ідеальний медійний проект. Виграє книжка чи не виграє вже й не настільки важливо, бо про неї, принаймні, довідаються багато хто", - зауважив Санченко.

Однією із переваг рейтингу на Facebook письменник вважає демократичність.

"На даний момент проголосувало вже 4970 чоловік. Голосування персоналізоване, аж до того, що кожен автор може підглянути, хто саме за нього проголосував. Усі звинувачення в накрутках звучать лише від тих, хто не розібрався в механіці Facebook'а. Кожен користувач бачить список, відсортований за уподобаннями саме його друзів. Тому це чи не ідеальний інструмент рекомендацій „Що читати?", отриманий саме від ваших друзів, а не якихось високочолих експертів", - наголосив Антон Санченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжки Ліни Костенко і Юрія Андруховича позмагаються за першість

Те, що подібний рейтинг мусив виникнути вже давно, вважає літературний оглядач Ірина Славінська.

"Потрібність подібної ініціативи мені стала очевидною в травні 2011 року. Тоді я запустила експериментальне Facebook-опитування, щоби розпитати, хто улюблений сучасний український автор у моїх френдів. Тоді всього за добу голосів було більше 13 тисяч", - розповіла Славінська.

Ірина має досвід участі в конкурсі "Книга року" та журі премії "Книга року Бі-Бі-Сі".

"Я вважаю, що будь-яка премія-рейтинг-конкурс потрібні, оскільки це шанс для будь-якої книжки вийти за межі суто літературні. Рейтинг "Читають усі" не схожий на інші - переможця обирають самі читачі. Колись щось подібне намагалися зробити в "Книзі року Бі-Бі-Сі", але там голосування не виявилося репрезентативним через "накрутки". В соціальних мережах такі "накрутки" неможливі. Тут кожен голосує під своїм іменем тільки один раз. До того ж, учасників додають самі читачі - в організаторів немає шансів "забути" про книжку. Є одна невирішена проблема такого рейтингу - неможливо проконтролювати, чи справді книжки, за які голосують, є книжками, які читають. Це означає, що в деяких випадках голосують не так за книжку, як за прізвище автора. Але це теж непогано, бо маємо ніби всенародний рейтинг популярності письменників у соціальних мережах. Я навіть можу собі уявити ситуацію, де письменник-учасник відкриває сторінку опитування та отримує поіменний список своїх читачів", - підсумувала Ірина Славінська.

Зараз ви читаєте новину «Користувачі Facebook голосують за найкращу українську книжку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі