Ексклюзиви
субота, 02 вересня 2017 09:05

"Коли Марко Лукич підморгує з роковим акордом, хто скаже, що він не кльовий чувак?" - У Кропивницькому відбувається мистецький фестиваль
49

Фото: Валерія Радзієвська

- Тримай його за руку і відкинь фату! - дає настанови фотограф молодій нареченій, яка позує біля пофарбованої в червоне скульптури оголеного до пояса чоловіка. Ще 10 різнокольорових його копій стоять поруч. Інсталяцій художника Віктора Сидоренка "Деперсоналізація" у парку Ковалівський у Кропивницькому збирає навколо охочих сфотографуватися. Кропивничани дивуються не часто баченому новому мистецтву.

Цими днями у місті триває Національний мистецький фестиваль "Кропивницький-2017", який ініціював народний депутат Олександр Горбунов, а організувало Міністерство культури України. Протягом шести днів у місті діють музична, театральна,. кіно- і літературна програми.

Проведення такого фестивалю більш ніж на часі, каже Олександр Горбунов, оскільки нова назва для колишнього Кіровограда має стати органічною, а містяни мають усвідомити його культурну історію: адже тут півтора століття тому з'явився відомий театр корифеїв.

- Зараз як ніколи стоїть питання брендування міста. Наше місто має можливість стати мистецькою столицею України, враховуючи центр, враховуючи театральну історію. Воно дуже колоритне, і ми повинні навчитись презентувати себе, навчимось закохувати в себе. Мистецький фестиваль - поштовх і до того економічного розвитку, який потрібен - готельного і ресторанного бізнесу. Поки ми дуже обмежені в можливостях прийому гостей. Місто може прийняти максимум дві тисячі відвідувачів.

Дискусії серед містян викликало новаторське оформлення банера фестивалю. Марко Лукич вийшов з-під рук дизайнерів у кількох сучасних молодіжних образах: у навушниках і з мікрофоном - для ілюстрації музичної програми фестивалю, у сонцезахисних окулярах і растаманській шапочці кольору веселки - щоб супроводжувати поетичний марафон, і навіть з банданою та балончиком з фарбою в руках, як уособлення творця сучасного візуального мистецтва.

На думку частини кропивничан, класик таким бути не може.

Класик таким бути якраз сьогодні і повинен - переконує креативний директор фестивалю режисер Сергій Проскурня:

- Ми довго дискутували, як наблизити класичний образ Марка Лукича, якого, на жаль, у шкільній програмі подають я людину поважну, а значить, стомлену життям, "з високою мірою національної відповідальності", і іншими шаблонами і абсолютно зрадянщеними канонами. Я - один з ініціаторів проведення 200-річчя Тараса Шевченка: залучав найкращих українських графічних дизайнерів до розробки найрізноманітнішого образу Тараса Григоровича, починаючи від термінатора і закінчуючи хасидом. З Шевченком на рівні світовому це спрацювало. І це спрацює з Кропивницьким. Ми його наблизимо до молоді і зробимо так, щоб пацанва цього міста була щаслива, що вона живе в місті Кропивницькому. Це пропаганда Кропивницького сучасними методами, - зазначив режисер.

Автор: Валерія Радзієвська
 

- Ми зустрілися з київським композитором Іваном Небесним. Я Івану сказав, що Марко Кропивницький був геніальним композитором і має романс "Соловейко". Іван виймає з запису у виконанні Лідії Забілястої шматочок колоратури і на базі його і місцевого фольлору робить абсолютно сучасну кулову композицію на 27 секунд. Це приклад відповідального ставлення до особистості Кропивницького, бо це актуалізація його в сучасному світі. Після того як наприкінці Марко Лукич з жорстким роковим акордом підморгує, думаю, мало хто не скаже, що він абсолютно кльовий чувак.

Автор: Валерія Радзієвська
 

Фестиваль "Кропивницький-2017" триває у місті Кропивницькому з 29 серпня по 3 вересня. Протягом шести днів у театрі імені Кропивницього будуть показані близько двох десятків вистав провідних сучасних українських театрів з різних куточків України.

У філармонії відіграють шість концертів сучасної української музики.

- Нова українська музика футуристична, - каже кураторка музичної програми Любов Морозова. - Вона активна, як в українському авангарді сто років тому, їй більше не пасує ярлик "академічної культури".

У парку Ковалівський відбувається поетичний марафон і показ фільмів.

О 17 годині в суботу, 2 вересня, на площі Героїв Майдану відбудеться концерт "Перемагай і живи" за участю TaRuta, Шабля/Вова Гейзер, Арсена Мірзояна, ТЕЛЬНЮК:Сестри, Жадан та Cобаки, Luiku, Крихітки, Без Обмежень, KOZAK SYSTEM.

У неділю о цій же годині фестиваль закриватимуть AtmAsfera, Katya Chilly Group, FamiliaPerkalaba, Navkolo Kola, Vivienne Mort, Друга Ріка.

Зараз ви читаєте новину «"Коли Марко Лукич підморгує з роковим акордом, хто скаже, що він не кльовий чувак?" - У Кропивницькому відбувається мистецький фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі