середа, 06 січня 2021 14:57

"Книжка року - 2020" оголосила короткі списки

"Книжка року - 2020" оголосила короткі списки
Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" був заснований Костянтином Родиком і Галиною Родіною в 1999 році. Він оцінює книги, видані протягом літературно-книжкового сезону. Від української сучасної літератури, перекладів класики до дитячої літератури та художніх видань. Фото: Facebook

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року 2020" оголосив короткі списки у 7 номінаціях. Нараховується 355 видань. Ознайомитися з повним переліком можна тут.

Церемонія нагородження відбудеться на початку лютого.

Щоб сформувати короткі списки, 98 експертів оцінили близько 1 тис. книжок. Повні списки кожної з номінацій формуються на підставі асортименту книгарень та інформації видавничих сайтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не претендував на роль принца. Маєш талант, то й табуретку зіграєш - актор Олексій Вертинський

Премія існує вже 22 роки. Торік лауреатами стали роман Марії Матіос "Букова земля" в номінації "Красне письменство", упорядкована Вахтангом Кіпіані збірка документів "Справа Василя Стуса" - "Хрестоматія", журналістське розслідування Андрія Яніцького "Приватна історія. Злет і падіння найбільшого приватного банку України" - номінація "Обрії".
Гранпрі отримала книжка Василя Косіва "Українська ідентичність у графічному дизайні 1945–1989".

"Книгою року BBC" став дебютний роман "Юпак". Автор — ветеран російсько-української війни Сергій ­Лещенко, підписується позивним "Сайгон".

"Юпак" — народна назва мотоцикла "Іж Юпітер-5". Сільська жителька розчарована, що дістався не її чоловікові. Накладає на транспортний засіб прокляття. Діє на кожного, хто стає власником. Але місцеві чоловіки все одно хочуть оволодіти мотоциклом. Бо це престиж, свідчення успіху, шанс на кохання і краще життя, за сюжетом.

" Я себе вобще до літератури не зараховую, ні до якої. Камон, я придумую класні історії і пишу тексти. І мені хочеться, щоб ці історії були класнішими. Можете куплять, можете не куплять. Можете награждать, можете не награждать. Причом тут література, зачем мені цей діскурс? Зачем мені ходить на панельні дискусії, я лучче сяду і ще щось придумаю", - каже в інтерв'ю BBC.

Зараз ви читаєте новину «"Книжка року - 2020" оголосила короткі списки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі