пʼятниця, 11 грудня 2020 21:39

Книга року ВВС 2020: оголосили переможців
3

Книгою року став роман Сергія Сергійовича Saigon "Юпак"
Фото: bbc.com
Дитячою книгою року стала книжка Уляни Чуби "Мед і Паштет - фантастичні вітрогони"
Нагороду в категорії "Есеїстика" отримала збірка есеїв Оксани Забужко "Планета Полин"

Назвали переможців премії Книга року BBC 2020 у трьох номінаціях. Церемонія нагородження транслювалася на сторінці BBC News Україна у Facebook та на каналі в YouTube.

Книгою року став роман Сергія Сергійовича Saigon "Юпак", видавництво "Білка".

"Роман "Юпак" - це не лише особистий успіх молодого автора, але й важлива подія для українського суспільства. Книжка промовляє від імені цілого покоління українців, чий голос починає нарешті лунати в літературі. Покоління, яке дорослішало на зламі епох і яке зрештою стало визначним для України у найважчий момент її сучасної історії", - каже головна редакторка BBC News Україна та член журі Марта Шокало.

У дитячій номінації перемогла книжка "Мед і Паштет - фантастичні вітрогони" Уляни Чуби, видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

"Переможцем стала така історія, які нам подобаються найбільше: твір, який буде цікавий усій родині. Діти знайдуть у ньому захопливу пригоду. А батьки - сатиричний погляд на такі важливі проблеми, як цифрова ізоляція, забруднення довкілля та корупція", - говорить керівний директор ЄБРР з питань комунікацій Джонатан Чарльз.

Премію у номінації "есеїстика" здобула збірка есеїв Оксани Забужко "Планета Полин", видавництво "Комора".

"Книжка збурює цілу низку емоцій: мрійливість, сум, співчуття і насамперед естетичне задоволення. Есеї, написані десять років тому, співзвучні міркуванням сьогодення. А найновіші тексти дають читачу унікальну можливість бути присутніми при написанні історії, того, що "увійде до хрестоматій", - каже радниця з питань культури ЄБРР та член журі Світлана Пиркало.

Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1 тис. фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

До журі конкурсу увійшли Віра Агеєва, Віталій Чепінога, Вадим Карп'як, Світлана Пиркало, Марта Шокало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роман "Шаґґі Бейн" стане класикою

Літературну нагороду Книга року BBC вручають з 2005-го. Торік лауреатами стали Тамара Горіха Зерня з романом "Доця", Тарас Прохасько зі збіркою нарисів "Так, але..." та Володимир Арєнєв із дитячим романом "Сапієнси".

Зараз ви читаєте новину «Книга року ВВС 2020: оголосили переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі