четвер, 19 січня 2012 18:41

"Класну книжку можна зробити навіть на тему водопровідних кранів"

"Класну книжку можна зробити навіть на тему водопровідних кранів"

Хорошу книжку можна зробити навіть на тему водопровідних кранів. Про це зазначив художник-ілюстратор Владислав Єрко.

"Класну книжку можна зробити навіть на тему водопровідних кранів. Цю думку мені ще в інституті прищепив викладач Борис Васильович   Валуєнко. Зараз беруся тільки за те, що в голову стрелить. А на початках погоджувався на всі пропозиції, навіть дурні й безперспективні. Одну книжку хочу забути назавжди. Сподіваюся, що вона стліла і розпалася на молекули. Це було таке жахіття для піонерів: як правильно розпалювати багаття і прибивати червоні зірки на паркани ветеранів. Не тому, що про піонерів, а тому що жахливо ілюстрована. Дитяча книжка – це робота на рік-два. Малюю улюблені казки, що підсвідомо мріяв проілюструвати, ще коли мама їх мені читала. Часто страждаю від знавців епохи. Мене запитав один читач "Кресала", скептично посміхаючись: "А якого підрозділу форма на солдаті?". Відповів, що це – шостий кавалергардський копенгагенський корпус. Такого нема, але він ошизів від мого нахабства. Зійшло з рук", - зазначив художник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали кращих авторів дитячих творів в Україні

Каже, важко працювати з дитячими книжками.

"Дитяча книжка – це не історична реконструкція. Найбезглуздіше заняття – намагатися відтворити епоху в казках Перо чи Андерсена, де собаки літають, а миші перетворюються на кучерів. Деякі метафори неможливо зобразити. У "Кресалі" в однієї собаки очі завбільшки з чайні чашки, у другої – як колесо від водяного млина, а у третьої – як кругла вежа в Копенгагені. Поруч їх уявити неможливо, бо це за розмірами буде блоха, слон і динозавр. Тому я на початку зобразив цих трьох собак у вертепчику – щоб не сприймали серйозно. Хоча кресало малював зі справжнього, австрійського", - розповів  Єрко.

 

Прочитати про сучасне оздоблення книжок детальніше можна у журналі "Країна" № 2 (105) за 19 січня 2012 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.
Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Класну книжку можна зробити навіть на тему водопровідних кранів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі