четвер, 12 травня 2016 19:04

Кларнетист гратиме лежачи на сцені
13

Репетиції концерту "Сад каменів"
Фото: прес-служба Вікторії Польової

12 травня у Києві відбудеться концерт композиторки Вікторії Польової "Сад каменів".

Він продовжує фестиваль музики Вікторії Польової, що до кінця року триватиме в Домі освіти та культури "Майстер Клас".

"Кожен із семи концертів пов'язаний із семиразовою структурою, - пояснює композиторка. - І краса цього процесу ще й у тому, що усе відбувається тут і зараз. Так, сьому композицію я напишу сьогодні. Зараз є лише шість. Перший твір концерту буде пов'язаний з музикою ґаґаку (жанр японської класичної музики. - gazeta.ua) і з балетом, котрий я написала 1994-го. З того часу моя музика не змінилась — скоріше, інакшим став спосіб виконання. Тоді я перебувала у більш академічно стриманому середовищі. Потім дещо розширила його межі завдяки подорожам, спілкуванню з багатьма музикантами світу".

Вікторія пише своє ім'я червоним маркером на білих камінцях розміром з яблуко. Їх будуть роздавати глядачам.

Склад музикантів концерту інтернаціональний. Казахська співачка Назгуль Шукаєва, віолончеліст Антон Страшнов-Пирський, котрий нещодавно переїхав до України зі Швейцарії. Кларнетист із ансамблю Ensemble Nostri Temporis Дан Пуржаш гратиме, лежачи на сцені.

"У цьому складі ми виступаємо вперше, - каже Антон Страшнов-Пирський. Маємо лише відгуки глядачів, присутніх на репетиціях. Це дуже добрий знак, коли люди заходять на репетицію і зупиняються, якийсь час вслухаються у нашу гру. Отже, їх це зацікавило, затримало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музичному проекті зібрали трьох класиків

Кожна з пісень концерту звучить мовами, для яких авторка добирає відповідні назви: "Підземні птахи" для маримби і кларнету — "пташиною" мовою. У виконанні Назгуль Шукаєвої це нагадує то запаморочливо-високі зойки, то наднизьке горлове гудіння фантастичних створінь. "Ехос" для голосу, фортепіано та ударних — "божевільною" мовою. Композиція "Тут" створена на вірші чуваського поета Геннадія Айгі для голосу та фортепіано — "невимовною"мовою.

"Сліпа рука" для флейти, віолончелі — прамовою. "Abbitte" для флейти, фортепіано, скрипки, віолончелі — перекладною мовою. "Псалом Сілуана" для віолончелі — священною мовою. Постлюдія для голосу, фортепіано, кларнету і віолончелі — "всезагальною" мовою.

Вартість квитків на концерти фестивалю музики Вікторії Польової 100 грн. Пенсіонери отримують 50-відсоткову знижку.

Зараз ви читаєте новину «Кларнетист гратиме лежачи на сцені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі