Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 22:55

Кінокритики назвали найкращий український фільм 2020 року
8

Назвали лауреатів третьої національної премії кінокритиків "Кіноколо" у восьми номінаціях
Фото: facebook.com
Назвали лауреатів третьої національної премії кінокритиків "Кіноколо" у восьми номінаціях
Назвали лауреатів третьої національної премії кінокритиків "Кіноколо" у восьми номінаціях
Назвали лауреатів третьої національної премії кінокритиків "Кіноколо" у восьми номінаціях
Назвали лауреатів третьої національної премії кінокритиків "Кіноколо" у восьми номінаціях

Третя національна премія кінокритиків "Кіноколо" оголосила переможців. Українські фільми 2020-го відзначили у восьми номінаціях на відкритті кінофестивалю "Київський тиждень критики" у столичному кінотеатрі "Жовтень".

Найкращим повнометражним фільмом року назвали драму Валентина Васяновича "Атлантида". Також отримала нагороду за найкращу режисуру. Дія відбувається 2025-го, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання, за сюжетом. Стрічка є претендентом на "Оскар" від України.

"Валентин Васянович силою свого таланту розкрив постапокаліптичний характер повоєнного існування, якою б справедливою та переможною не була війна. Показав, як важко руїни сьогодення перетворюються на будівельний майданчик майбутнього. Зумів передати відчуття тих, хто вижив. Глибину їхньої душевної спустошеності, силу характеру та відчайдушну жагу до життя", - каже кінокритик Олександр Гусєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Атлантида" показав життя в Україні за п'ять років

Авторкою найкращого повнометражного дебюту стала Наталка Ворожбит. Здобула премію "Відкриття року" за драму "Погані дороги". Фільм також отримав призи за найкращу чоловічу роль - Юрій Кулініч, та найкращу жіночу роль - Оксана Черкашина. Події розгортаються на дорогах Донбасу протягом 2015-го. Кожна з п'яти новел розповідає про стосунки між людьми, що виникають на фоні війни.

Повний список лауреатів:

Найкращий повнометражний ігровий фільм – "Атлантида", режисер Валентин Васянович, продюсери Валентин Васянович, Ія Мислицька, Володимир Яценко;

Найкращий режисер – Валентин Васянович, "Атлантида";

Відкриття року – "Погані дороги", реж. Наталка Ворожбит, прод. Юрій Мінзянов, Дмитро Мінзянов;

Найкращий документальний фільм – "Земля блакитна, ніби апельсин", реж. Ірина Цілик, прод. Анна Капустіна;

Найкращий анімаційний фільм – "Віктор_Робот", реж. Анатолій Лавренішин, прод. Олена Голубєва;

Найкращий короткометражний ігровий фільм – "Нетерпимість", реж. і прод. Станіслав Битюцький;

Найкращий актор – Юрій Кулініч, "Погані дороги";

Найкраща акторка – Оксана Черкашина, "Погані дороги".

"Кіноколо" – щорічна премія, заснована 2018-го, що визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. 2019-го найкращим фільмом стала драма "Додому" Нарімана Алієва, 2018-го – "Донбас" Сергія Лозниці.

До комітету "Кінокола" входять кінокритики та кінознавці, які є членами ФІПРЕССІ; українські кінокритики, чиї рецензії та критичні матеріали виходять у друкованій пресі, онлайн-медіа, на радіо або телебаченні; журналісти, які видають аналітичні матеріали про українське кіно у ЗМІ.

Лауреати обираються шляхом голосування у два етапи. Спочатку серед списку усіх поданих стрічок українського виробництва, які відповідають умовам премії, члени комітету обирають номінантів. Під час другого етапу проходить голосування для визначення переможців.

Київський тиждень критики – щорічний міжнародний кінофестиваль, створений 2017-го для ознайомлення глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. Проходить у кінотеатрі "Жовтень" з 22 до 28 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Кінокритики назвали найкращий український фільм 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі