пʼятниця, 20 червня 2014 17:44

Кінематографісти України просять Порошенка врятувати Сенцова

Кінематографісти України просять Порошенка врятувати Сенцова
Фото: vk.com

20 червня кіноспільнота України звернулася до президента Петра Порошенка із закликом вжити заходів щодо визволення з російського полону громадянина України кінорежисера Олега Сенцова.

У листі, розміщеному зокрема і на сайті Спілки кінематографістів України, йдеться, що Європейська кіноакадемія, Національна спілка кінематографістів України, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти увесь цей час активно виступають на захист Олега.

"Олег Сенцов є однією з тих людей честі, які словом і ділом відстоюють власну позицію, одним із тих, хто живе, керуючись принципами свободи слова й свободи думки, - йдеться у листі, - Ваша передвиборча кампанія пройшла під гаслом "Жити по-новому", але нове життя не може розпочатися, допоки люди, які його мужньо й до самозреченості відстоювали, безневинно страждають".

"Під час інтерв'ю виданню "The Times" Олег сказав: "Моя країна, за свободу якої я боровся, мене не покине". Ми сподіваємося, що Ви як Президент України зможете це підтвердити, доклавши негайних та екстраординарних зусиль, спрямованих на негайне звільнення Олега Сенцова та інших українських громадян", - вважають колеги режисера.

Від імені НСКУ лист підписав її голова Сергій Тримбач.

Нагадаємо, що кримчанин Олег Сенцов дебютував повнометражним фільмом "Гамер" (2011). Стрічка була учасником поважних європейських кінофорумів у Роттердамі та Вісбадені, отримала низку престижних нагород, зокрема, Приз світової організації кінокритиків на Одеському міжнародному кінофестивалі й приз Ґільдії кінокритиків та кінознавців Росії на фестивалі дебютів у Ханти-Мансійську.

Олег готувався знімати свій наступний фільм "Носоріг", проте відклав роботу через події в країні.

Сенцов був учасником київського Майдану, потім допомагав українським військовим, що опинилися в скруті через російську анексію Криму.

11 травня російська ФСБ у Сімферополі затримала Олега Сенцова і ще трьох українських громадян за звинуваченням у підготовці терористичного акту. Фактично, він був викрадений з Криму російськими спецслужбами й етапований до слідчого ізолятора, московської в'язниці Лєфортово.

Олег Сенцов не визнає себе винним. Московський захисник Сенцова адвокат Дмітрій Дінзе подав скаргу до Слідчого комітету Росії, в якій вказав, що затриманий у Криму режисер в управлінні ФСБ в Сімферополі піддався тортурам – побиттю і погрозам.

За звинуваченнями у підготовці терактів Сенцову загрожує до 20 років ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Кінематографісти України просять Порошенка врятувати Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі