пʼятниця, 06 травня 2022 20:13

Картину Марії Примаченко продали за $500 тис. - які ще полотна українських митців найкоштовніші
10

Картину "Квітки виросли коло четвертого енергоблока" української мисткині Марії Примаченко продали з аукціону за $500 тис.

Про це відзвітував "Фонд Сергія Притули", який проводив аукціон.

Торги оголосили кілька тижнів тому. Усі кошти з аукціону підуть у "Благодійний фонд Сергія Притули" для допомоги ЗСУ. Картина Примаченко мала стати головним лотом. За інформацією, яку озвучили у фонді, полотно належало колекціонеру Ігорю Понамарчуку, який вирішив його продати заради збирання коштів на ЗСУ. Родина Марії Примаченко відмовилася від роялті на твір на користь армії. На аукціоні переміг учасник №35, який запропонував за картину $500 тис. за стартової ціни твору $5 тис.

Картина "Квітки виросли коло четвертого енергоблока" увійшла в перелік найкоштовніших робіт українських митців.

Gazeta.ua зібрала добірку найдорожчих полотен українських художників, які придбали з аукціону за часів незалежності України.

Казимир Малевич

Найдорожчим українським художником вважають киянина Казимира Малевича, який народився в сім'ї українки й поляка 1879 року. Малевич розпочинав свою творчу кар'єру як імпресіоніст, але увійшов в історію як один із засновників абстрактного мистецтва. Попри те, що візитівкою Малевича є полотно "Чорний квадрат", найдорожчою його картиною стала "Супрематична композиція", написана 1916 року. 2018-го "Супрематичну композицію" продали за рекордні $85,8 млн. Таким чином робота киянина посіла 55-те місце в рейтингу найдорожчих картин усіх часів.

Автор: wikipedia.org
  Найдорожча картина Казиміра Малевича - "Супрематична композиція"
Найдорожча картина Казиміра Малевича - "Супрематична композиція"

Марія Примаченко

Марія Примаченко створила картину "Квітки виросли коло четвертого енергоблока" 1990 року. Картина є однією із серії робіт художниці, присвячених катастрофі на ЧАЕС. Полотно вціліло під час наступу окупантів на Іванків Київської області, коли там згорів історико-краєзнавчий музей. У ньому перебувало близько 25 картин Марії Примаченко. Частину з них урятували. Зараз невідомо, хто саме придбав полотно. Перед початком аукціону Сергій Притула, фонд якого ініціював продаж картини для потреб ЗСУ, висував умову, що картина має лишитися в Україні.

"Закликаю всіх долучитися. Маю єдине прохання: коли придбаєте її, зробіть все, щоб картина залишилася в Україні", - сказав волонтер.

Директорка приватного музею "Духовні скарби" Дар'я Добриян - дружина колишнього власника полотна Ігоря Паламарчука - сказала, що їхня родина ніколи б не продала цю картину, якби не війна.

"Марія Примаченко - це те, що найбільше асоціюється з Україною у світі. І нам би хотілося підтримати цей тренд і армію", - сказала Дар'я.

Автор: suspilne.media
  Картина Марії Примаченко потрапила до топу найдорожчих полотен українських митців
Картина Марії Примаченко потрапила до топу найдорожчих полотен українських митців

Анатолій Криволап

Уродженця Яготина Київської області 75-річного Анатолія Криволапа часто називають "найдорожчим художником України". Картини майстра нефігуративного живопису та пейзажу продаються за шестизначні суми на провідних аукціонах світу. Криволап відомий своїми монохромними полотнами, у яких за допомогою різної інтенсивності одного кольору та грою тіней досягає об'ємності зображення. 2011 року на аукціоні Phillips його робота "Кінь. Ніч" була продана за тоді рекордну для України суму $124 тис. А вже за два роки він побив власний рекорд: його полотно "Кінь. Вечір" пішло з молотка за $186 тис. Анатолій Криволап створив серію полотен з кіньми. До неї увійшли триметрове зображення коня, створене до виставки "Ніч... Відбиток часу" - на картині переважає чорний колір, а також найменша картина митця - "золотий" кінь, завбільшки 3х3 см. Середня вартість полотен Криволапа - $40 тис.

Автор: Gazeta.ua
  Картина Анатолія Криволапа "Кінь. Ніч" стала найдорожчою серед українських художників сучасників
Картина Анатолія Криволапа "Кінь. Ніч" стала найдорожчою серед українських художників сучасників

Тетяна Яблонська

Майбутня художниця народилася 1917 року в російському Смоленську Росія. 1928-го Яблонські переїхали в Україну та оселилися в Одесі, потім у Кам'янці-Подільському, Луганську й Києві. Яблонська створювала картини як у розповсюдженому за часів СРСР жанрі соцреалізму, так і імпресіоністські полотна. До картин додавала нотки народного мистецтва. Створила кілька картин, які мистецтвознавці порівнюють із творами школи бойчукістів. Наприкінці життя у художниці перестала діяти права рука і вона перевчилася писати лівою. 2020 року картини Тетяни Яблонської "Пізня осінь" (1979 року) і "Старі верби" (1975-го), які належали письменнику, Герою України Павлу Загребельному, мистецтвознавці оцінювали в суму від $15 тис. до $20 тис.

Автор: antikvar.ua
  Картину Тетяни Яблонської оцінили у 15-20 тисяч доларів
Картину Тетяни Яблонської оцінили у 15-20 тисяч доларів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ватикан відкриє віртуальну галерею з предметами мистецтва

Олександр Ройтбурд

Одесит Олександр Ройтбурд, який помер 2021 року, був одним із найуспішніших українських художників. В Одеському художньому музеї, який він очолював, його називають єдиною в Одесі медійною фігурою із проукраїнською позицією. Ройтбурд брав участь у Венеціанському бієнале, його твори виставляються в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Найдорожча картина художника - перша робота із серії "Прощавай, Караваджо!". 2009 року її продали з аукціону Phillips de Pury&Co в Лондоні за $97 тис. Серію "Ройтбурд vs Караваджо" було розпочато після викрадення картини "Взяття Христа під варту або Поцілунок Юди", авторство якої приписували Караваджо, з Одеського музею західного та східного мистецтва. Полотно оцінювали у $100 млн. Викрали в ніч із 31 липня на 1 серпня 2008 року. Пізніше стало відомо, що "Взяття Христа під варту" знайшли в Берліні. Ряд дослідників припустили, що полотно не належить Караваджо, а є копією роботи, що зберігається в Національній галереї Ірландії. Тоді припускали, що вартість роботи від €200 тис. до €500 тис. Ройтбурд створив серію з монументальних робіт музейного формату, де тлом виступає класична основа "вічного" біблійного сюжету Караваджо. Поєднується з яскравою абстракцією.

Автор: vogue.ua
  Найдорожчою картиною Олександра Ройтбурда є робота-присвята картині Караваджо
Найдорожчою картиною Олександра Ройтбурда є робота-присвята картині Караваджо

Ілля Чічкан

Епатажний представник нової хвилі в українському мистецтві Ілля Чічкан є знаним художником. Працює в різних видах образотворчого мистецтва: живопис, фотографія, інсталяція, відео. Найвідоміші полотна цього художника пов'язані з уявленням відомих персон в образі мавп. Влітку 2008 року його картину "Оно" продали в Лондоні за $79,5 тис., однак, за словами Чічкана, він не отримав грошей від продажу: картину на аукціон виставив колекціонер.

"Я взагалі не знаю, як можна оцінити картину - чи це хороша картина чи ні, ось як? Ось у мене є ікони, на яких намальовані мавпи. Якщо ви релігійна людина, то вас це образило б. Якщо б атеїст - розсмішило б. Але як це цінний внесок у мистецтво, я сказати не можу", - висловився про цінність своїх картин Ілля Чічкан.

Автор: ukraineartnews.com
  Найдорожчою картиною Іллі Чічкана є полотно "Оно"
Найдорожчою картиною Іллі Чічкана є полотно "Оно"

Василь Цаголов

Василь Цаголов - київський художник, добре відомий за кордоном. У творчості реагує на тенденції у суспільстві та мистецтві. Звернувся до доробку Демієна Херста - одного з найвідоміших, комерційно успішних художників світу. Тонко й іронічно обіграв основну тематику творчості Херста - смерть, її філософсько-релігійне осмислення. На картині "Кого боїться Херст" - ковбой із пістолетами в обох руках, йде вперед, стріляючи праворуч і ліворуч, залишаючи по собі цвинтарні хрести. Герой картини написаний з нижнього ракурсу, тяжіє над глядачем. Критики відзначали, що може зчитуватись як алегорія комерційного мистецтва, що нав'язує суспільству уподобання, стиль життя. Роботу придбав український колекціонер за $100 тис.

Автор: ukraineartnews.com
  Картина "Кого боїться Херст" була продана за100,000 доларів
Картина "Кого боїться Херст" була продана за100,000 доларів

Олег Тістол

У роботах Олега Тістола, який народився на Миколаївщині, а згодом переїхав до Києва, відображений перегляд кліше радянської культури. Роботам притаманні риси, характерні для української нової хвилі - життєрадісність, феєричність. Він творив не лише на полотнах, а й на "нехудожніх" поверхнях - рекламних банерах, сторінках зошитів, рахунках із готелів та супермаркетів. Поєднував особливості радянської агітації та західного поп-арту. Тістол зміг популяризувати українські національні символи і зробити їх не просто цікавими, а й зрозумілими для жителів країн Заходу. Відомий такими своїми роботами, як-от "Лампа" ($26 225), "Гурзуф" ($12 300) і "Незнайомка №17" ($20 000). 2013 року розмальовку, розмальовану відвідувачами Ukrainian Fashion Week, продали на аукціоні за $53,9 тис.

Автор: Facebook
  Художник створював картини на флаєрах, афішах та різних "немистецьких" матеріалах
Художник створював картини на флаєрах, афішах та різних "немистецьких" матеріалах

Іван Марчук

Іван Марчук 2007-го потрапив до списку 100 визначних геніїв сучасності, складений британською газетою The Daily Telegraph. Марчук творив у різних жанрах, однак став засновником окремого стилю - "пльонтанізм" (від українського діалектизму "пльонтаті". - Gazeta.ua) - у ньому фарби наносяться тонкими лініями, а їхнє переплетення під різними кутами дає ефект об'ємності та світіння. Створив понад 5000 творів, провів близько 130 персональних і приблизно 50 колективних виставок. Найдорожча картина - пейзаж "Золота ніч", написана 1981 року. 2021-го його продали на київському аукціоні "Золотое Сечение" за $96,800. За твір боролися сім колекціонерів.

Автор: suspilne.media
  Картину Івана Марчука продали за 96, 8 тисяч доларів
Картину Івана Марчука продали за 96, 8 тисяч доларів

Олена Папка

Картину художниці зі Львова Олени Папки в березні 2022 року придбали на благодійному аукціоні в Празі за $45 тис. Кошти скерують на допомогу Україні. Картина має назву "Відвага", її художниця намалювала за тиждень до війни "в передчутті боротьби. Олена розповідає, що спочатку організатори акції знайшли фото картини й авторку. Картина стала обличчям ініціативи для збирання коштів для України, її надрукували в журналі та на значках. Потім попросили саму картину для аукціону, але її вже продали. Тому Олена разом з організаторами зв'язались із покупцем у Києві - підприємцем Андрієм Гороховим. І його офіс передав картину до Львова, а звідти до Праги на аукціон. Покупцем став Томас Мертлік, генеральний директор медичного холдингу Batist у Чехії.

Автор: portal.lviv.ua
  Картину художниці зі Львова Олени Папки придбали на благодійному аукціоні в Празі за 45 тис. доларів
Картину художниці зі Львова Олени Папки придбали на благодійному аукціоні в Празі за 45 тис. доларів
Найдорожчою картиною світу є полотно Леонардо да Вінчі "Сальватор Мунді" ("Спаситель світу"). 2018 року його продали на аукціоні Christie's за понад $450 млн. Вона написана приблизно 1500-го й належить нині до менш ніж 20 уцілілих картин да Вінчі. 1958 року ця робота вже змінювала власника - тоді за неї заплатили лише $60, адже вважали, що це не оригінал.
Зараз ви читаєте новину «Картину Марії Примаченко продали за $500 тис. - які ще полотна українських митців найкоштовніші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі