понеділок, 18 травня 2015 13:56

З Донецька до Росії вивезено унікальний архів братів Стругацьких - ЗМІ

З Донецька до Росії вивезено унікальний архів братів Стругацьких - ЗМІ
Фото: wikipedia.org

14 травня з Донецька були вивезені на територію Росії рукописи майже всіх творів братів Стругацьких. За словами заступника голови Спілки письменників ДНР Владислава Русанова, цінні матеріали опинилися на території України ще в 1990-і роки, коли почалася робота над створенням 12-томника братів Стругацьких. Щоб врятувати цінні рукописи від можливої ​​загибелі під час обстрілів міста, кореспондент "Російської газети" Руслан Мельников організував їхнє вивезення на територію Росії, пише Cultprostir.

Міністерство культури України поспішило дати коментар з цього приводу, виходячи з уже існуючої практики захоплення музейних фондів бойовиками на анексованих і окупованих територіях, зазначивши, що рукописи Стругацьких не були частиною музейних фондів країни:

"Законом визначено ("Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей"), що вивезенню з України не підлягають культурні цінності, занесені до Державного реєстру національного культурного надбання; культурні цінності, включені до Національного архівного фонду і до Музейного фонду України. Таким чином, якщо власники архіву не зверталися для отримання експертизи та дозволу, йдеться про порушення порядку вивезення культурних цінностей з території України. У той же час, вивезення архівів письменників сталося на ділянці кордону, що не контролюється українською владою, зокрема, там відсутній контроль митних органів. Отже, відсутня можливість запобігти можливому правопорушенню. Інакше кажучи, спробу до вивозу культурних цінностей без необхідних документів повинні були зупинити представники митних органів. Відповідно, мова йде про те, що Росія поповнила свої музейні фонди за рахунок незаконно вивезених документів з території України, які можуть становити культурну цінність".

Зараз ви читаєте новину «З Донецька до Росії вивезено унікальний архів братів Стругацьких - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі