четвер, 25 січня 2018 09:50

Google привітав письменницю-феміністку з днем народження

Пошукова система Google присвятила дудл британській письменниці Вірджинії Вулф. Він приурочений до 136-річної річниці від дня її народження.

Автор дудла - лондонська художниця Луїза Помер. Профіль Вулф вона зобразила в оточення падаючого листя. Ця тема часто зустрічається у її творах.

Автор: 112
 

Вірджинія Вулф народилася у родині літературного критика Леслі Стівена і Джулії Дакворт. Дівчинка була третьою спільною дитиною у сім'ї. У 13 років померла мати. Тоді дівчина пережила перший нервовий зрив. Пізніше померла її старша сестра. А у 1904-му році - батька здолав рак.

Дівчинка виросла у будинку з великою бібліотекою. Часто засиджувалася там за читанням книг. Якось в будинок приїхали погостювати племінники матері. Одного разу вночі вони повернулися п'яні додому. Побачивши дівчину в бібліотеці, напали на неї і намагалися зґвалтувати. На крик Вірджинії прибігли слуги. Насильства вдалося уникнути. Втім не отримавши від рідних психологічної підтримки, вона впала у важку депресію.

Автор: 112.ua
  Англійська письменниця Вірджинія Вулф
Англійська письменниця Вірджинія Вулф

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дудл Google святкує 287 років від дня народження Яна Інгенхауза

Дитячі враження прищепили дівчині ненормальне ставлення до фізичної любові. Вулф усе життя боялася то зґвалтування, то чоловіків, то фізичної близькості сторонніх людей. У 30 років вона вийшла заміж. Шлюб не вдався через фригідність жінки. Про себе Вірджинія казала так: "Я ні те, ні інше. Я не жінка і не чоловік ".

Літературний стиль письменниці був близький до класичного "потоку свідомості". Він характеризується психологічним аналізом та емоційністю її героїв. Її романи часто не мають чіткого сюжету і місця подій.

У творах "Власна кімната" та "Три гінеї" Вулф демонструє свої феміністичні погляди. Показує, як домінування чоловічої точки зору призводить до інтелектуальних страждань і розшарування в суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google присвятив Дудл відомій німецькій актрисі

Завдяки своїй феміністичній позиції Вірджинія Вулф стала однією головних постатей фемінізму у 1970-х роках. Твори британської письменниці перекладені більш ніж на 50 мов світу.

Вірджинія Вулф загинула 1940-го під час бомбардування Лондона. Тоді у неї посилилася депресія, почалися часті галюцинації. Якось вона поклала у кишені каміння і стрибнула у річку. У передсмертній записці написала: "У мене відчуття, що я зійшла з розуму. Не можу більше цього виносити. Я чую голоси і не в змозі сконцентруватися на роботі. Я намагалася боротися з цим, але ніщо не допомагає ...". Тіло письменниці знайшли лише через три тижні по тому.

Пошукова система Google присвятила дудл до дня народження кіномитця Сергія Ейзенштейна. Логотип створив художник Педро Верґані. Сергій Ейзенштейн народився 22 січня 1898 року у Ризі. Радянський художник і авангардний режисер. Зняв фільми "Броненосець Потьомкін" (1925), "Страйк" (1925) та "Іван Грозний" (1941-1945).

Зараз ви читаєте новину «Google привітав письменницю-феміністку з днем народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі