четвер, 08 грудня 2016 16:00

"Головний гастролер України" етно-гурт "ДахаБраха" випустив новий альбом

Вийшов 5-й студійний альбом "Шлях" українського етно-хаос гурту "ДахаБраха". До нього увійшли 10 пісень. Основа платівки — чумацькі пісні.

"Назва альбому дуже символічна, адже шлях його був довгим і непростим. Минулий реліз Light вийшов 6 років тому. Було дві сесії звукозапису. Це два підходи до фіксування атмосфери, станів і провідності звуку", - зазначають музиканти "ДахаБраха" у Facebook.

 

Пісні "Чорна хмара" та "А дощик накрапа" учасник гурту Марк Галаневич записав від своєї басусі Олександри Коваль із села Крушинівка Бершадського району Вінничини.

Şalğir boyu, або "Берегами Салгиру", - кримськотатарська пісня, записана у селі Маловидне Бахчисарайського району в Криму. Інші композиції походять із Луганщини, Житомирщини, Київщини, Рівненщини та Полтавщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшов дебютний альбом екс-гітариста "Океану Ельзи"

Основою альбому "Шлях" стала музична програма "Дорога". З нею гурт у листопаді-січні минулого року гастролював Україною. Саундпродюсером цієї платівки, як і попереднього альбому Light, став Юрій Хусточка. Він - колишній учасник гурту "Океан Ельзи" та Esthetic Education. Зараз грає у групі Петра Чернявського Peter and the Wolves.

"Цей альбом створювався в дуже складний час для нашої Батьківщини. Ми хочемо присвятити його тим, хто віддав своє життя за нашу свободу. Тим, хто продовжує стояти на її сторожі. І тим, хто йде непростим шляхом вільної людини, не втрачаючи надії", - зазначено на сайті "ДахиБрахи" про новий альбом.

Композиції "ДахиБрахи" - це сучасне переосмислення українських народних пісень. Їх учасники гурту самостійно та за допомогою колег-фольклористів збирають у експедиціях. Виконують пісні у стилі етно-хаос. Це мікс жанрів мінімалізму, хіп-хопу, соулу і блюзу. Українську автентичну манеру співу поєднують зі звучанням різних інструментів: акордеона, рояля, гармошки, флейти, окулеле, гармоніки, віолончелі, басового барабана. А також барабанів дарбуки, джембе і кахона, ударної перкусії, духових жалійки і діджеріда.

 

"Гурт "ДахаБраха" настільки український, що через свої коріння стає зрозумілий решті світу. Тому що фолк у цілому схожий всюди", - говорить музичний критик Ігор Панасов.

Через надзвичайно широку географію виступів - Колумбія, Бразилія, Мексика, Сполучені Штати Америки, Канада, Китай, Малайзія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, більшість країн Європи - гурт називають "головним гастролером країни" та "послом України у світі".

Цього року учасники гурту "ДахаБраха" взяли участь у музичному шоу Later with Jools Holland британської телерадіоорганізації BBC. Туди український гурт запросили вперше. 2015-го "ДахаБраха" разом з гуртами ONUKA і "Гайдамаки" представляли Україну на Угорському музичному фестивалі Sziget Festival.

Анонсовані кілька концертів-презентацій альбому "Шлях". Вони мають відбутися у Києві та Одесі. Дати ще не відомі. Далі "ДахаБраха" поїде у гастрольний тур у Сполучені Штати.

Зараз ви читаєте новину «"Головний гастролер України" етно-гурт "ДахаБраха" випустив новий альбом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі