четвер, 02 квітня 2015 16:45

ФСБ завершила розслідування справи Сенцова

ФСБ завершила розслідування справи Сенцова
Фото: ТАСС

ФСБ завершила розслідування кримінальної справи про підготовку серії терактів в Криму напередодні 9 травня минулого року. Слідчі почали пред'являти звинувачення в остаточній редакції фігурантам справи, одним з яких є відомий український режисер Олег Сенцов. Ще один обвинувачений, Геннадій Афанасьєв, який визнав свою провину, уже отримав сім років ув'язнення.

Першому звинувачення висунули Олександру Кольченку. Його звинувачують в участі в терористичному угрупованні (ч. 2 ст. 205.4 КК РФ) та теракті, вчиненому організованою групою (ч. 2 ст. 205 КК РФ), - цитує газета "Комерсант" його адвоката Світлану Сидоркіну. При цьому, за її словами, Кольченку ставиться у провину лише участь у підпалі офісу "Єдиної Росії" в Сімферополі в квітні минулого року.

"Кольченко не заперечує, що брав участь у підпалі, але не згоден з кваліфікацією наслідком його дій", - пояснила Сидоркина. Підпал було здійснено пізно вночі, щоб уникнути людських жертв, постраждало лише 5 кв. м. офісу. Так само жодного стосунку Кольченко не мав і до "Правого сектора", провід якого не раз заперечував членство і Кольченка, і Сенцова.

Як очікується, наступного тижня в суді Олександру Кольченко буде продовжено термін утримання під вартою.

Щодо Олега Сенцова, то йому результати розслідування ще не оголосили. Але адвокат режисера Дмитро Дінзе заявив, що його клієнту ставляться в провину ті ж статті КК, що і Олександру Кольченку. Суд залишив режисера під вартою до 11 квітня.

Олег Сенцов провину не визнає і називає розслідування у його справі "спіритичним сеансом у палаті для душевно хворих".

Нагадаємо, що так звана спарва "кримських терористів" була порушена ФСБ 9 травня минулого року. За деякими даними, тоді був затриманий Олексій Чирній, викладач Сімферопольського інституту культури. Незабаром були затримані й Кольченко, Сенцов та Афанасьєв. Як випливало з заяви ФСБ, усі четверо мали відношення до диверсійно-терористичної групи "Правого сектора".

Ця група, за твердженням спецслужби, готувала теракти в Сімферополі, Ялті та Севастополі, а в подальшому планувала "знищення низки об'єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередачі". Безпосередньо 9 травня диверсанти нібито хотіли підірвати пам'ятник Леніну і меморіальний комплекс "Вічний вогонь".

Уся світова кіноспільнота вимагає звільнити Олега Сенцова.

Зараз ви читаєте новину «ФСБ завершила розслідування справи Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі