вівторок, 03 квітня 2012 15:41

Естонський президент не підтримав суворе покарання панк-групі Pussy Riot

Естонський президент  не підтримав суворе покарання панк-групі Pussy Riot
Дівчата відомі тим, що організовують свої виступи у форматі нелегальних акцій в нетрадиційних місцях. Фото з сайту metronews.ru

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес заявив у вівторок, що ніколи не схвалював рішення Pussy Riot вибрати церкву як місце для вираження власного протесту, але виступає проти суворого покарання дівчат. Про це повідомляють РИА Новости.

Цю заяву президент зробив у відповідь на висловлювання Архієпископа Естонської євангелічно-лютеранської церкви Андреса Пидера. Під вівторок він засудив поведінку депутатів парламенту і президента Естонії, що виправдовують хуліганську поведінку учасниць панк-групи Pussy Riot в московському храмі Христа Спасителя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина-панк стала священником

Pussy Riot - російська феміністська панк-рок група, заснована в 2011 році. Дівчата відомі тим, що організовують свої виступи у форматі нелегальних акцій в нетрадиційних місцях.

Нагадаємо, п'ять дівчат 21 лютого 2012 прийшли в храм Христа Спасителя в Москві, одягли маски, забігли на амвон, вхід на які заборонений, підійшли до вівтаря, включили звукопідсилюючу апаратуру та заспівали пісню блюзнірського змісту. Відеоролик з виступом групи Pussy Riot в храмі був викладений в інтернет.

Були арештовані три імовірні учасниці акції. Слідство пред'явило дівчатам звинувачення за частиною 2 статті 213 КК РФ (хуліганство). Максимальна санкція передбачає до семи років позбавлення волі. РПЦ заявила, що може клопотатися за дівчат, якщо вирок буде суворим

Дев'ять депутатів естонського парламенту в неділю звернулися з відкритим листом до уряду і Державної Думі РФ, в якому просили звільнити з-під варти учасниць групи Pussy Riot, заарештованих за проведення "панк-молебню" в храмі Христа Спасителя.

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес в неділю ввечері, в свою чергу, відвідав організований в Талліні концерт на підтримку Pussy Riot.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Панк-гурт Qarpa презентував альбом "In Жир"

"Вражає і змушує замислитися той факт, що члени парламенту у відкритому листі виправдовують хуліганський напад ансамблю Pussy Riot на Російську православну церкву, а також те, що концерт на підтримку ансамблю відвідав сам президент республіки", - написав Андрес Пидер в електронному листі, відправленому церковнослужителям .

Ільвес дотримується думки, що музиканти, молоді жінки і матері за їхній політичний протест уже відбули довгий арешт. А позбавлення волі строком до семи років за хуліганство в храмі - занадто непропорційне покарання. За його словами, воно служить застереженням тим, у кого може виникнути бажання критикувати владу, повідомляє прес-канцелярія президента.

"Всю історію творчого самовираження можна розглядати як історію боротьби влади і духу, за реакцією влади на провокаційні виступи духу якраз і вимірюється рівень свободи в суспільстві. Церква може служити - але у вільному суспільстві не може - зручним інструментом влади", - заявив президент Ільвес.

Зараз ви читаєте новину «Естонський президент не підтримав суворе покарання панк-групі Pussy Riot». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі