четвер, 25 жовтня 2012 07:00

Естонський музей придбає інсталяцію з фекаліями

Естонський музей придбає інсталяцію з фекаліями
Фото: posttimees.ee

Тартуський художній музей вирішив придбати права на інсталяцію художника Яана Тооміка, в якій використовуються банки з фекаліями. Про це повідомляє Postimees. Відповідну заявку музей направив до державного фонду "Капітал культури".

"Ми хочемо отримати право на відтворення твору Тооміка", - пояснила директор музею Реет Марк. Вона уточнила, що постійно зберігати у себе банки з чиїмись випорожненнями музей не збирається. Заплатити музей хоче "за ідею", а також за таблички з меню, використані автором.

Реет Марк не повідомила, скільки мають заплатити автору інсталяції.

Тим часом видання має інформацію, що згаданий фонд вже "призначив Яану Тооміку дві тисячі євро - за передачу права на документацію інсталяції та відтворення Тартуському художньому музею".

Оригінальна інсталяція з фекаліями була створена в 1992 році.Вона являла собою виставлені по колу банки з випорожненнями автора, які були забезпечені табличками з описами його раціону.

Ця інсталяція була нещодавно відтворена для виставки під назвою "Е? Фу! Бя! Буе! Вау! Класика сучасного естонського мистецтва", що відкрилася в Тартуському художньому музеї. Видання зазначає, що для нинішньої виставки експозицію довелося відтворити, "оскільки оригінальний твір у автора не зберігся".

Відзначимо, що незабаром після відкриття виставки з музею була вкрадена одна з банок з екскрементами. Організатори виставки, як зазначалося, "продовжують експонувати інсталяцію і приносять художнику і публіці вибачення за те, що твір мистецтва позбувся своєї цілісності". Розслідуванням крадіжки зайнялася поліція.

Зараз ви читаєте новину «Естонський музей придбає інсталяцію з фекаліями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі