середа, 14 березня 2012 12:27

Енциклопедія "Британіка" створить конкуренцію "Вікіпедії"

Енциклопедія "Британіка" створить конкуренцію "Вікіпедії"

Всесвітньо відома енциклопедія "Британіка" більше не буде видаватися в друкованому вигляді і повністю перейде на електронну версію. Про це оголосив сьогодні президент цього найстарішого в світі англомовного довідника Йорг Кауз.

За його словами, що видання "Британіки", яке вийшло в 2010 році й включає 32 томи, буде останнім. Досі енциклопедію виправляли, доповнювали й перевидавали приблизно раз на два роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мусульмани створили власну "Вікіпедію" і замінник Facebook

Кауз назвав відмову від друкованої версії закономірним кроком на шляху еволюції компанії. За його словами, продаж паперової версії енциклопедії приносить лише близько 1 відсотка прибутку. На електронну версію припадає близько 15 відсотків доходів, інші 85 "Британіка" заробляє на продажу мультимедійної освітньої продукції.

На думку експертів, конкурентом онлайн-версії "Британіки" стане "народна енциклопедія" "Вікіпедія", англомовна версія якої містить приблизно 38 тисяч статей і є безкоштовною для всіх користувачів інтернету.

Однак представники "Британіки" заявляють, що популярність "Вікіпедії" не позначиться на попиті на "Британіку", оскільки багато інтернет-користувачі як і раніше будуть довіряти достовірній, перевіреній й написаній професіоналами інформації.

"Користувачі хочуть одержувати точну інформацію й готові за це платити. Тому я впевнений, що багато людей вважатимуть за краще" Британіку ", - пояснив Кауз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видали єдиний в світі друкований екземпляр Вікіпедії (ФОТО)

Річна вартість передплати на електронну версію "Британіки" становить близько 70 доларів.

Вперше "Британіка" була видана в Шотландії 1768 року, з початку 1900-х років - випускалася в США. Перша онлайн-версія "Британіки" з'явилася в 1994 році.

Опублікована в 1768 році Единбурзьким "Товариством джентльменів", ця тоді тритомна енциклопедія відображала рівень знань та ідеї своєї епохи. До складання першого тому було залучено 3000 осіб, включаючи французького філософа-просвітителя й літератора Вольтера.

Щоправда, крім серйозних статей в довідник були включено і просто корисні відомості. Наприклад, рецепт від облисіння з рекомендацією "мити голову настоєм кореню лопуха на білому вині". Авторитет "Британіки" швидко зростав, і в числі її авторів з'являлося все більше відомих імен.

Зараз ви читаєте новину «Енциклопедія "Британіка" створить конкуренцію "Вікіпедії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі