Ексклюзиви
понеділок, 31 липня 2017 15:05

Джоан Роулінґ і Гаррі Поттер святкують день народження - 5 найцікавіших фактів
5

Британській письменниці Джоан Роулінґ 31 липня виповнюється 52 роки. Відома як авторка серії романів про Гаррі Поттера. Її книги одержали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли накладом понад 400 млн примірників. Септологія очолила список найпродаваніших серій романів в історії. Цього дня, за романом, народився й головний герой книги - Гаррі Поттер. Gazeta.ua зібрала маловідомі факти про життя і творчість письменниці.

Доленосний вокзал

1990 року Роулінґ залишила роботу наукового співробітника і секретаря в організації "Міжнародна амністія". Тоді ж вирішила переїхати з Манчестера до Лондона. Дорогою в поїзді на вокзал Кінґс-Крос у неї виникла ідея створення роману про Гаррі Поттера. Станція саме цього вокзалу стала в її книгах воротами в чарівний світ. Для самої письменниці цей вокзал так само символічний. Саме там 1964 року познайомилися її батьки.

Автор: Euromag.ru
  Ідея написати книгу про школу магії і її учні Гаррі Поттера прийшла Джоан Роулінг в поїзді
Ідея написати книгу про школу магії і її учні Гаррі Поттера прийшла Джоан Роулінг в поїзді

"Найбільша невдаха" - мультимільйонерка

Коли Роулінґ починала писати перший роман про Гаррі Поттера вона вважала себе "найбільшою невдахою". Її особисте життя було зруйноване. Розлучилася зі своїм першим чоловіком, з яким познайомилася в Португалії. Залишилася одна і без роботи з маленькою донькою на руках. За п'ять років Роулінґ пройшла шлях від життя на соціальну допомогу до статусу мультимільйонера. Коли 1995 року Джоан закінчила роман "Філософський камінь", 12 видавництв, у які вона відправила рукопис, відмовилися його видавати. У підсумку погодилося тільки видавництво Bloomsbury. Вже через три роки буде оголошено аукціон серед видавців на право випуску цієї книги. Остання книга серії романів про Гаррі Поттера, як і всі інші, побила всі рекорди продажів в історії. "Гаррі Поттер і Дари Смерті" читачі в США і Великій Британії розкупили 11 млн примірників за добу.

Автор: Marie Claire
  Джоан Роулінг з першим чоловіком
Джоан Роулінг з першим чоловіком

Дементори – це відображення депресії

Роулінґ вигадала дементорів під час депресії, від якої страждала багато років. Дементори – це страшні істоти, які висмоктують всі сили, щастя та радість із чарівника. Магли їх бачити не могли, так само – як і захиститись. А от дементори на маглів напасти – якраз могли. Тотальний брак грошей, відсутність стабільної роботи й інші труднощі, з якими зустрілася мати-одиначка, не могли не позначитися на моральному стані майбутньої письменниці. Роулінґ потрапила до спеціалізованої лікарні з діагнозом "клінічна депресія". Письменниця сама собі знайшла порятунок від "реальних дементорів" у магічному світі – їх можна прогнати, викликавши Патронуса.

Автор: Гарри Поттер вики
  Дементори – це відображення депресії
Дементори – це відображення депресії

Дівчинка, яка не дочекалась на книжку

Роулінґ після визнання стала помітною благодійницею. Вона підтримує багато благодійних організацій. За свою діяльність 2007 року вона посіла 2-е місце в номінації "Людина року" . Та один випадок вразив всіх шанувальників "Поттеріани". У четвертій книзі з'явилися чарівниця Наталі Мак-Дональд. Цей персонаж отримав своє ім'я в пам'ять про реальну дівчинку, яка написала листа Джоан Роулінґ. Наталі була хвора на лейкемію і боялася не дочекатися виходу книги "Гаррі Поттер і Кубок вогню". Джоан відповіла дівчинці та розповіла про подальші долі героїв. Однак лист вже отримала мати, коли дівчинка померла. Джоан відвідала її батьків та подарувала їм книгу з автографом. Роулінґ спочатку листувалася з матір'ю, а потім вони стали добрими друзями.

Автор: Hogwarts Has Changed
  Наталі МакДональд була хвора на лейкемію
Наталі МакДональд була хвора на лейкемію

Гаррі Поттер - реальний

Прізвище Поттер справжнє. Його письменниця запозичила у своїх сусідів, з якими жила поруч у дитинстві. Тож не дивно, що у світі є кілька Гаррі Поттерів. 1939 року загинув рядовий британської армії – Гаррі Поттер. Він похований на кладовищі невеликого містечка Рамла (Ізраїль. - Gazeta.ua). У Флориді, США, досі живе пенсіонер на ім'я Гаррі Поттер. До нього часто телефонують діти, аби поспілкуватись із чарівником. Ще один Гаррі Поттер живе в Портсмуті, графство Хемпшир. Він ненавидить книги про чарівника, бо змушений всім доводити, що його ім'я - справжнє.

Автор: starslife.ru
  Гарі Поттер живе в Портсмуте, графство Хемпшир
Гарі Поттер живе в Портсмуте, графство Хемпшир

Джоан "Джо" Роулінг - британська письменниця, автор серії романів про Гаррі Поттера. Її книги одержали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли тиражем понад 400 мільйонів примірників. З 1997 по 2007 рокки вона видала сім книг про Гаррі Поттера. Роулінг написала чотири книги для дорослих читачів: "Несподівана вакансія" (2012), а також під псевдонімом Роберт Ґелбрейт — три детективи. А також в 2016 році друком вийшло продовження поттеріани "Гаррі Поттер і прокляте дитя". 2016 року "Sunday Times Rich List" розмістив авторку на 197 місце у списку найбагатших людей людей Великої Британії із статком понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів.

Зараз ви читаєте новину «Джоан Роулінґ і Гаррі Поттер святкують день народження - 5 найцікавіших фактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі