вівторок, 02 жовтня 2018 21:45

Два композитори кохали одну жінку: у Києві зіграють унікальний концерт

Два композитори кохали одну жінку: у Києві зіграють унікальний концерт
Ігор Рябов (ліворуч) і Андрій Кошман зіграють Шумана і Брамса. Фото: karabas.com

12 жовтня у столичному Будинку актора соліст формації Nova Opera, баритон Андрій Кошман у супроводі піаніста Ігоря Рябова виконають найвідоміший цикл Роберта Шумана "Любов поета", який прозвучить разом з останньою вокальною роботою Йоганнеса Брамса "Чотири серйозні наспіви".

Цей концерт – розповідь про любов двох композиторів до піаністки Клари Вік.

Перший з творів написав Шуман у рік одруження з Вік, яка впродовж життя була його єдиним коханням. 1840-й вважають "роком пісень" Шумана. За цей період композитор написав більшість своїх вокальних творів. Композитора зацікавило "Ліричне інтермецо" з "Книги пісень" Генріха Гайне, де поет оспівує кохання. Так виникла "Любов поета".

Клара Вік познайомилася з Йоганнесом Брамсом, який був на 14 років молодшим за неї, у 1853 році. Молодий композитор закохався у талановиту піаністку. Після смерті Шумана протягом 40 років були разом.

Свій останній вокальний цикл "Чотири серйозні наспіви" Брамс написав на біблійні тексти. Це філософський твір, який за жанром наближається до сольної кантати. У перших трьох частинах використано тексти зі Старого Заповіту. Це роздуми про життя та смерть. У музиці відчутна близькість розставання Клари та Брамса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Станкович написав дві симфонії

До 8 жовтня у Києві триватиме форум академічної української класичної музики - 29-й Міжнародний фестиваль "Київ Музик Фест2018". Це 5 симфонічних, 7 хорових, 10 камерних концертів, більше 700 учасників, музика 10-ти країн: України, Польщі, Ізраїлю, Німеччини, США, Великої Британії, Швейцарії, Канади, Франції, Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Два композитори кохали одну жінку: у Києві зіграють унікальний концерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі