пʼятниця, 21 вересня 2018 11:30

Донбас і мирні: розповіли 11 вражаючих історій цивільних людей війни
4

Фото: Мар'яна Чорнієвич

На 25 Форумі видавців видавництво "Самміт-Книга" презентувало фотоальбом "Донбас і мирні".

Це книга про війну і мирних жителів Донбасу. Про згорілі будинки та обвуглені надії. Про тих, хто простягає руку допомоги за першим покликом, незважаючи ні на що.

У ній зібрано 11 історій мирних людей із Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків, Маріуполя, які постраждали від бойових дій. Усіх їх поєднує підвальна пам'ять. Коли діти, перебуваючи у школі чи вдома, завжди контролюють, де розташовані підвали. Бо якщо щось трапиться, вони мають встигнути добігти туди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко на урочистостях, американська дослідниця Голодомору та підтримка Сенцова - чим дивував у перший день Форум видавців

Уривок з книги:

"Я знаю, ти живеш на небі, мамо.

Маленька Мілана посміхається. Але у її очах, не по-дитячому мудрих, заховано невимовний біль. Трагедія, що відбувається у прифронтовому Маріуполі, наприкінці січня 2015-го, - символ жорстокої та безрозсудної війни, що забирає у дітей найдорожче.

Обстріл житлового району Східний. Гинуть мирні. Один за одним. 31 особа. Серед них - мама Мілани – 27-річна Ольга Абдурашитова. Дівчинка залишається живою, тому що мама закриває доньку собою.

До лікарні Мілану відвозить перехожий: роздріблена ліва гомілка. Але дівчинка мужньо терпить біль. І лише ночами, залишившись сама, нестямно кричить у лікарняній палаті. Їй роблять декілька операцій, підбирають протез і Мілана робить перші безстрашні кроки. Звикає до своєї нової ніжки.

- А де моя мама? - питає вона якось бабусю.

- На небі горить найяскравіша зірочка. Бачиш? Мама тепер там.

Мілана бігає по дитячому майданчику, катається на велосипеді та зовні нічим не відрізняється від інших дітей. Одну з подарованих повітряних кульок – найбільшу і найяскравішу – Мілана відпускає зі словами: "Я знаю, ти живеш на небі, мамо. Лови! Це тобі".

- Іноді я думаю, чи не повториться це знову. Це складно осмислити і жити з цим далі. Але треба справлятися і вірити у майбутнє, – каже герой книги Артем Сотник.

- Існує страх про те, що ти не знаєш, що буде завтра. І думаєш, що цього разу ти це пережив, а наступного можеш і не пережити, – додає Влад Щербак, товариш Артема.

Фотокнига видана накладом 2 тис. примірників. У Львові презентація відбулася напередодні Міжнародного дня Миру, який святкують 21 вересня.

25 ювілений Форум видавців триває у Львові з 19 по 23 вересня. Цьогоріч 260 видавництв привезли на захід 250 т книжок. Усього на ньому анонсують понад 900 подій.

Зараз ви читаєте новину «Донбас і мирні: розповіли 11 вражаючих історій цивільних людей війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі