понеділок, 16 грудня 2013 16:00

"Людина визначається рівнем свободи" - роман Ярослава Мельника став Книгою року BBC
20

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- У двох просторах роману Мельника - ближньому - тоталітарному, і дальньому - демократичному, вмістилася вся Україна. Вона сьогодні поділена на тоталітарну і демократичну свідомість, - каже поет Тарас Федюк, представляючи книгу "Далекий простір".

На церемонію вручення премії "Книга року BBC-2013" письменник і літературний критик Ярослав Мельник приїхав з Литви. Там він живе, працює, видається, пише, окрім української, ще литовською, французькою, російською мовами. Минулого року його роман "Телефонуй мені, говори зі мною" потрапив до трійки фіналістів.

- Тема свободи основна в моєму романі, - каже письменник, - бо людина визначається рівнем свободи. Мій герой Габр протистоїть будь-якій системі, він єдиний зрячий серед мільярдів сліпих. Я не думав про майдан, коли писав роман, але сучасна ситуація резонує із подіями в книзі. Реальність показує нам, що маси можуть бути зрячими.

Вже другий рік поспіль дитячі книжки представлені в окремій категорії конкурсу. Дитячою книгою року BBC 2013 стала спільна робота Тараса та Мар'яни Прохаськів "Хто зробить сніг".

- Давайте збудуємо світ, схожий на буковий ліс, - каже літературознавець Віра Агеєва. - Це такий ідеальний часопростір, де живуть 13 кротенят та їхні батьки. Герої книги долають стереотипи: ось одне кротеня навчилось плавати і одразу врятувала маленького кротика Борю, який так захопився рити нору, що потрапив у потік і ледве не втопився.

- Речі, які видаються ідеальними, існують насправді, - каже автор книги Тарас Прохасько. - Для того, щоб побачити ідеальне, треба знати, що воно може бути. Діти є різні: тяжкі, легкі, грубі, худі, добрі і недобрі, але діти також люди. Їм треба дати можливість дізнатись більше про себе, це тяжка і довга робота, а прискорити її можна завдяки літературі.

Зараз ви читаєте новину «"Людина визначається рівнем свободи" - роман Ярослава Мельника став Книгою року BBC». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі