середа, 05 грудня 2012 14:07

"Чекати, що в нас будуть нобелівські лауреати - не варто" - науковець

"Чекати, що в нас будуть нобелівські лауреати - не варто" - науковець
Фото: nubip.edu.ua

Українські академіки скаржаться на те, що їм не вистачає фінансування. На 2013 рік згідно із проектом до бюджету заплановано виділити 2,599 млрд. грн. За словами голови профспілки працівників НАУ Анатолія Широва, цього не вистачить, навіть, на зарплати. Про матеріали для досліджень доведеться забути. Інакше доведеться звільнити 800 науковців.

"В нас не думають про науку. Через погане фінансування, доведеться скорочувати кількість працівників, або брати відпустки за свій рахунок, і, фактично, залишати роботу над проектами. Ми вже й так скотилися до рівня Молдови. Нам не вистачає грошей на зарплати, що вже говорити про експериментальні проекти? За Радянського Союзу науковці мали третє місце по зарплаті. Зараз приблизно те ж третє місце, тільки з кінця. Варто зазначити, що навіть за прем'єрства Тимошенко у нас була більша зарплата ніж зараз, хоча тоді була криза", - висловив свою думку кандидат філософських наук Анатолій Широв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українець потрапляє на 20 років назад, коли вертається додому, наприклад, із Франції"

Вирішити проблему науковець пропонує шляхом скорочення фінансування для органів Прокуратури та СБУ.

"Саме цим двом структурам Янукович почав піднімати фінансування. Хоча, всім відома ефективність їх роботи. Запитаєте, які результати роботи наших науковців? Я скажу, що лауреатів Нобелівської премії чекати не варто. Ми не маємо належних умов, для того аби претендувати на світові відкриття. Але роботу, яку проводимо необхідна для держави. Взяти, той же Чорнобиль. Там працює 300 науковців. Їдуть туди в понеділок і знаходяться там до четверга. Досліджують територію, шукають шляхи, як уберегти людей від шкідливих ізотопів. Адже ці речовини поширюються не тільки через повітря, а й через підземні води, які надходять у річку Прип'ять, а звідти до більших водойм, що розходяться по всій країні", - пояснив науковець.

 

Зараз ви читаєте новину «"Чекати, що в нас будуть нобелівські лауреати - не варто" - науковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути