понеділок, 22 липня 2013 11:07

"Богдана не вистачало навіть тоді, коли він був живим" - у Києві відзначили річницю смерті Богдана Ступки
13

Фото: Фото: Тарас Подолян

22 липня виповнюється рік з дня смерті актора та художнього керівника столичного театру імені Франка Богдана Ступки. У неділю його друзі і колеги зібралися біля його могили на Байковому кладовищі. Прийшло близько 7 десятків людей.

"Ми не відчуваємо, що Богдана Сильвестровича з нами немає, бо його дух постійно присутній в театрі. Портрет Богдана Сильвестровича висить у фойє на другому поверсі разом з фотографіями усіх корифеїв нашого театру. Спочатку думали віддати окрему кімнату під музей Ступки. Та його дружина сказала: "Нічого не треба, музею ми не хочемо". Майже всі речі Ступки залишилися в кабінеті. Там зараз сидить новий художній керівник Станіслав Моісеєв. Він у кабінеті нічого не міняв, всі речі Ступки залишив", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua адміністратор театру Галина Федорова.

"Спектаклі, в яких брав участь Богдан Сильвестрович, зняли з репертуару. Можливо, їх гратимуть актори нового покоління. Поки заміни Богдану Сильвестровичу немає", - додала вона.

"Богдана не вистачало навіть тоді, коли він був живий. Він часто виїжджав на зйомки чи гастролі і його завжди бракувало. В мене з ним не завжди були дружні стосунки. Часто ображалася, бо було не так, як мені того хотілося. 6 років тому ми остаточно примирилися і він став дуже уважним до мене. Якось була на репетиції вистави "Соло для годинника з передзвоном". Грала там пані Конті. Наприкінці вистави мала йти на смертне одро. Під час репетиції Богдан підійшов до мене і тихенько на вухо сказав: "Зіно, зроби так: подивися вліво, проведи очима через усю залу направо. А тоді повернися і йди". Мені його порада дуже допомогла. Як зробила так, у залі всі затихли і жінки почали схлипувати", - поділилася актриса театру Зінаїда Цисаренко.

Біля могили Ступки вся центральна алея була заставлена автівками. Навколо могили стояло близько 7 десятків людей. Художній керівник театру Станіслав Мойсеєв у чорному піджаку і такій же сорочці поклав на могилу букет червоних троянд.

"Богдан Сильвестрович двічі пропонував мені очолити театр. Перший раз зробив це після операції, коли повернувся в Україні. Тоді поїхав до нього у Конча-Заспу. Ми пішли прогулятися і він мені про це сказав. Тоді відмовився. Наступного разу Богдан Сильвестрович почав розмову про це за три дні до смерті. Він тоді погано себе почував і кожне слово важко йому давалося. Тоді я дав свою згоду зайняти цю посаду", - розповів Станіслав Мойсеєв.

Двоє хлопців у чорних окулярах неквапливо несли на могилу Ступки корзину з квітами від президента Віктора Януковича. Поставили у ногах. За кілька хвилин вітер перевернув корзину.

"Це енергетика Ступки спрацювала. Не хоче він, щоб вінок від Януковича на його могилі стояв", - сказав хтось із натовпу.

Зараз ви читаєте новину «"Богдана не вистачало навіть тоді, коли він був живим" - у Києві відзначили річницю смерті Богдана Ступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі