вівторок, 24 вересня 2019 14:24

Блогер розповів, як читати екологічно

Автор: facebook.com
  Найменше нашкодить довкіллю читання на телефоні
Найменше нашкодить довкіллю читання на телефоні

Про необхідність свідомого та екологічного життя на планеті спілкувалися на 26-му Book Forum у Львові блогер, автор науково-популярного YouTubе-каналу "Клятий раціоналіст" Артем Албул та екоактивістка Діана Попфалуші.

"Макс Кідрук читає під сотню книг на рік. Йому простіше заборонити це робити взагалі, ніж думати, як зменшити його негативний вплив на довкілля, - жартує Артем Албул. - Якщо серйозно, то треба зрозуміти, що має екологічну перевагу - паперові книжки чи електронні. Дослідники вирахували: щоб виправдати купівлю електронної, треба прочитати на ній не менш як 100 книг. Весь робочий цикл Kindle - виробництво, процес роботи, утилізація - продукує 168 кілограмів діоксиду вуглецю. Якщо читати на ній 3 книжки на місяць протягом чотирьох років, це зекономить 1074 кіло вуглекислого газу, порівняно з тими ж обсягами та швидкістю читання паперових. Електронну краще купляти вже вживану та користуватися нею так довго, як тільки можете.

А найбільш екологічним є відвідання бібліотеки. Одна паперова книжка в середньому містить 7,5 кілограмів діоксиду вуглецю - це її вуглецевий слід. Розділяючи її на сотні читачів, фактично нівелюємо її вплив на довкілля.

Якщо читаєте багато й постійно та не будете регулярно оновлювати ґаджет, то виправдано брати електронну. Якщо ж ваш максимум - 2 книжки на рік, можете купляти паперові. Найменше нашкодить довкіллю читання на телефоні, який у вас вже є та паралельно використовується для інших речей".

"Треба знайти те, що вам підходить, - додає Діана Попфалуші. - Я спробувала читалку подруги, зрозуміла, що не моє, і віддала. Читаю на телефоні. Коли мені дарують книжки чи дуже рідко сама купую, то якщо сподобалась, передаю далі. Книга для того, щоб її читали".

"Зараз є купа шкідливих речей, а екоактивісти в меншості навіть у найбільш розвинених країнах. Тож негативний вплив продовжуватиметься, - підсумовує Албул. - Екопрактики - це популяризація певної свідомості. Розуміння процесів, комплексний підхід до своєї ролі в житті, свого ефекту на планету Земля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На розпродажі купували ексклюзивні книги, одяг знаменитостей і раритетні ґаджети

26-й літературний фестиваль-ярмарок Book Forum тривав у Львові 18-22 вересня. 820 презентацій, дискусій, творчих зустрічей відбулося в понад 30 локаціях міста. Захід зібрав понад 1 тис. українських та іноземних спікерів - письменників, науковців, культурних діячів.

Зараз ви читаєте новину «Блогер розповів, як читати екологічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі