вівторок, 12 січня 2021 14:30

Американські кінокритики назвали найкращий фільм 2020-го

Американські кінокритики назвали найкращий фільм 2020-го
Американська акторка Френсіс МакДорманд у фільмі "Земля кочівників" грає жінку, яка у фургоні подорожує штатами Середнього Заходу США. Наймається на тимчасові низькооплачувані роботи – пакувальницею на складі, прибиральницею на стоянці для житлових трейлерів, працівницею фастфуд-ресторану. Фото: IMDB

Національне товариство кінокритиків США назвало "Землю кочівників" найкращим фільмом 2020 року. Також здобули нагороди режисерка стрічки Хлоя Чжао, оператор Джошуа Джеймс Річардс та виконавиця головної ролі Френсіс Мак-Дорманд.

2011-го через економічну кризу фабрика гіпсокартону закрила підприємство та мономісто Емпайр у штаті Невада. Робітниця 60-річна Ферн втратила житло й роботу. У своєму фургоні вирушає в подорож Сполученими Штатами, за сюжетом.

В основі стрічки - книжка "Номадленд. Вижити в Америці XXI століття" журналістки Джессіки Брудер. 3 роки досліджувала життя літніх американців, які стають сучасними кочівниками. Пересуваються країною в трейлерах у пошуках роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У соцмережі самотужки вирізали Трампа із "Сам удома 2"

Найкращим іноземним фільмом став румунський "Колектив". Розповідає про журналістське розслідування щодо шахрайства в галузі охорони здоров'я, корупції та держуправління. Стрічку висунули від країни на "Оскар".

"Землю кочівників" демонстрували в міжнародній програмі 4-го Київського тижня критики, що відбувся в жовтні 2020 року.

"Суть фільму проговорює головна героїня: I'm not homeless, I'm houseless (у мене немає будинку, але є дім. – Gazeta.ua). Не називає себе бездомною. Її домівка – це простір, який під себе підлаштовує. Бути в дорозі – органічно для Ферн. Це її незалежність. Мак-Дорманд показала внутрішній стрижень і гідність своєї героїні. Вона одинока, але це її вибір, - каже кінокритикиня Дарія Бадьйор. - Стрічка переглядає так звану американську мрію. Героїня є антиподом цього поняття. Можливо, тут є прогноз на майбутнє. Економічний стан погіршуватиметься. Більше людей біднішатимуть. Для частини з них це кінець капіталізму або принаймні його переродження. У зображеному стилі життя намацується щось нове. Зі знайомою українцям самоорганізацією та взаємодопомогою".

Зараз ви читаєте новину «Американські кінокритики назвали найкращий фільм 2020-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі