вівторок, 26 липня 2016 09:00

Актор попросив глядачів написати імена на його тілі

У Запоріжжі пройшов фестиваль сучасної драматургії - Дні української драми. Перфоманси, спектаклі і читання п'єс провели з 21 по 23 липня у приміщенні старого млина. Акція відбулася в рамках фестивалю "З країни в Україну".

Організували захід активісти творчого об'єднання "Запорізька нова драма", які близько року займаються популяризацією сучасною п'єси.

"Ми запропонували організаторам фестивалю створити театральний майданчик. Ця ідея сподобалась. Коли почали писати проект, то зрозуміли, що можемо зробити фестиваль на окремій локації, – розповідає Вікторія Петрова. - Ми відіслали бюджет ні на що особливо не сподіваючись, але його затвердили. Ніхто ще такого не робив і нашу ідею підтримали".

До участі запросили митців із Запоріжжя, Львова та Києва. Основу програми склали читання п'єс сучасних українських драматургів.

Автор: фото надані фестивалем «З країни в Україну»
 

"В якомусь сенсі для мене цей фестиваль – зріз ментальності. Того, що цікаво глядачу та як він мислить, - пояснює драматург Анастасія Косодій. - Ми завжди сприймаємо аудиторія досить абстрактно. Та й як можна провести моніторинг? Тому фестиваль – це прощупування своєї аудиторії. Хто прийде до мене і з ким я зможу працювати у майбутньому".

Автор: фото надані фестивалем «З країни в Україну»
 

На фестивалі показали кілька спектаклів. Моновистава "Ополченці" PostPlay Театру змусила глядачів потайки витирати сльози. Ця реальна історія чоловіка з Донецька у виконанні актриси Галини Джикаєвої розділила аудиторію навпіл. Чи зможемо ми зрозуміти і вибачити одне одного? Однозначної відповіді знайти не вдалося.

Автор: фото надані фестивалем «З країни в Україну»
 

Вразив перфоманс "Мапи ідентичності" Антона Романова. Він повністю оголився і попросив написати глядачів на своєму тілі власні імена та те, як вони себе ідентифікують. Перфоманс тривав кілька хвилин, а його обговорення в соцмережах не вщухало кілька днів.

Організатори сподіваються, що фестиваль стане щорічним.

"Наше надзавдання – розбити стереотип, що театр це місце відпочинку, розвага", - зазначає Вікторія Петрова.

Нагадаємо, фестиваль "З країни в Україну" відбувається третій рік поспіль. Фестивальні майданчики відвідають 11 міст.

Зараз ви читаєте новину «Актор попросив глядачів написати імена на його тілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі