понеділок, 15 січня 2018 14:58

Ахтем Сеїтаблаєв зніме фільм на основі повісті Івана Франка

Ахтем Сеїтаблаєв зніме фільм на основі повісті Івана Франка

Історичну драму на основі повісті Івана Франка "Захар Беркут" зніме режисер Ахтем Сеїтаблаєв.

Дія відбувається 1241 року. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців - брати Беркути - потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Лютий хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута робить відчайдушну спробу зупинити ворога.

"Знімальний період плануємо запустити цього року. Зараз знаходимося у фазі активної підготовки - працюємо над костюмами та декораціями. Були в Карпатах на підготовчій експедиції. Співпрацюємо з консультантами. Хочемо зробити популярне кіно для глядацької аудиторії, але при цьому залишити всі сенси, що закладав автор твору. Для нас це серйозний виклик", - каже кінопродюсер Єгор Олесов.

Раніше режисером значився Іван Сауткін, який працює над фільмом "Максим Оса". Необхідність заміни пояснив продюсер Юрій Прилипко.

"Справа в тому, що з "Максимом Осою" не зовсім зрозуміла ситуація, і Ваня не впевнений, що наші виробничі графіки не перетнуться. Порадившись разом з ним, ми вирішили змінити режисера. Ми запропонували проект Ахтему Сеїтаблаєву. Йому дуже сподобалася сама ідея, а нам його режисерське бачення", - каже Юрій Прилипко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Муза-повія дає художнику більше, ніж він платить її сутенерам" - "Фінальний портрет" вийшов у прокат

Сценарій до "Захара Беркута" написав Ярослав Войцешек. Команда фільму зустрілася з онуком видатного письменника, головою Міжнародного фонду Івана Франка паном Роландом Франком і підписала меморандум про співпрацю у рамках виробництва стрічки. Фонд здійснюватиме інформаційну підтримку та надаватиме консультації з питань творчості Івана Франка.

"Є фільм, який зняв 1971-го року режисер Леонідом Осикою з вітчизняними акторами. Ми його неодноразово переглядали й були на деяких місцях, де він знімався. Частина з них увійде й до нашого фільму. Це хороша сенсова арка від першого фільму до нашого, але ми зніматимемо вже для сучасного глядача. Драматургія Франка — один з найкращих прикладів світової драматургії, тому завжди актуальна. Ті події, які зараз відбуваються у нашій країні, - драматичні й трагічні, але наша історія дає шанс зрозуміти себе. За допомогою цього фільму ми ще раз хочемо розповісти, хто ми є й що для нас Батьківщина, віра й гідність", - каже Ахтем Сеїтаблаєв.

Проект стрічки "Захар Беркут" став переможцем дев'ятого конкурсного відбору Держкіно. Бюджет фільму становить 75 млн грн, з яких 30 млн грн - це підтримка Держкіно. Фільм має вийти на екрани 2019 року.

Українська компанія BIG HAND FILMS почала працювати над новорічною комедією "Бомбезний Новий рік". Стрічка має з'явитися на екранах 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Ахтем Сеїтаблаєв зніме фільм на основі повісті Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі