пʼятниця, 02 лютого 2018 15:07

Ахтем Сеітаблаєв розказав, що змінив би у "Кіборгах"

Ахтем Сеітаблаєв розказав, що змінив би у "Кіборгах"
Ахтем Сеїтаблаєв відреагував на критику картини "Кіборги". Фото -

Перезняв би сцену танкового бою у "Кіборгах". Передивився фільм бозна-скільки разів, і кожного разу враження від сцени різне. Сьогодні вона здається вдалою, завтра – ні. Щоразу хвилююся, як фільм буде сприйматися. Але якщо перезнімати, то це буде зовсім інше кіно.
Про це сказав режисер Ахтем Сеітаблаєв в інтерв'ю "Українській правді".
Прокоментував реакцію кінокритиків на картину "Кіборги" про захисників Донецького аеропорту 2014-го.

"Кожен має право на власну думку, але якби я завжди прислухався, то ніколи б не грав у театрі, ніколи б не знімав фільми. Це мій світ, мої мрії, моя категорія смаку. Це дуже нелегка праця бути кінознавцем або кінокритиком. Не сприймаю критики, яка ґрунтується на таких висловах, як "топорна робота оператора", "нарізка кадрів з якихось там історій". Ніхто не дає права так казати. Дуже спокійно сприймаю, коли критикують мене як режисера, але не тоді, коли це стосується моєї команди", - сказав режисер.

Відзначив, що справжні кінокритики - це люди, які в роботах відмічають спершу те, що є доброго.
"Вони можуть тільки розмірковувати, що, ймовірно, було б краще, а не стверджувати безапеляційно. Бо тоді у мене виникає запитання: "Ти хто такий? Хто ти?". Більшість пересічних глядачів аналізують фільм, на мою думку, набагато ліпше, глибше, точніше та елегантніше, ніж ті, хто чомусь називають себе кінознавцями і кінокритиками", - сказав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви бачили взагалі фільм? Це реально круте кіно": режисер Стас Жирков емоційно захищає "Кіборгів"

Насамперед хотів почути думки Ади Миколаївни Роговцевої, наших консультантів – тих, хто брав участь у створенні сценарію, бійців та волонтерів

Розповів, чия думка була для нього найважливішою під час прем'єри.
"У перший день прокату "Кіборгів" хотів почути думки Ади Миколаївни Роговцевої, наших консультантів – тих, хто брав участь у створенні сценарію, бійців та волонтерів. Відчував надзвичайно велике хвилювання, бо вже на етапі, коли замовляли сценарій, починали зйомки, ми розуміли, наскільки велика відповідальність на нас лежить. Однак у той самий момент ми чітко усвідомлювали, навіщо це робимо.Не секрет, що кожен режисер і кожна людина очікує на якийсь фідбек. Бажано, щоб він був позитивний. Я не виняток. Але я не очікував такого масштабу і такої емоції. Особливо тішить те, що думки і сподівання, які ми закладали у фільм, переважно дуже чітко прочитуються глядачами, і вони про це говорять".
Назвав зауваження критиків, із якими цілковито погоджується.

Мені не потрібен час, аби зрозуміти, що Росія напала на Україну, що ми є свідками й учасниками народження нової країни

"Розумію, що, з погляду військових, у нас будуть деякі неточності. Але завжди наголошую, що ми знімаємо художній фільм, тому неточності можливі. Нереально розповісти історію захисту Донецького аеропорту, яка тривала 242 дні, на території двохгодинного фільму. Якщо говорити про художній погляд, то вважаю, що нам вдалося витримати баланс між доволі пафосними тезами і гармонійним виконанням", - сказав режисер.

Наше кіно не про війну, а про мир, який народжується всередині цієї війни


Спростував зауваження, що картину зняли зарано, оскільки війна триває.
"Мені не потрібен час, аби зрозуміти, що Росія напала на Україну, що ми є свідками й учасниками народження нової країни.
Я сам собі відповів: ми не рано створили фільм "Кіборги". Ми зняли його для майбутнього, щоб воно сталося. Наше кіно не про війну, а про мир, який народжується всередині цієї війни. Саме тому у "Кіборгах" так багато розмов про життя, про сподівання, про мрії, про біль. Військові кажуть: нам вдалося розповісти про речі, про які вони переважно мовчать, але розмірковують. Це тішить", - сказав Сеітаблаєв.

Фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва "Кіборги", який розповідає історію захисту Донецького аеропорту, вже побив рекорди країнського кінопрокату, зібравши понад 22 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Ахтем Сеітаблаєв розказав, що змінив би у "Кіборгах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі