неділя, 05 серпня 2018 21:46

7 режисерів, які відволікаються на зйомки кліпів

7 режисерів, які відволікаються на зйомки кліпів
Кліп Daydreaming для гурту Radiohead зняв Пол Томас Андерсон. Фото: atwoodmagazine.com

Аргентинська режисерка Лукреція Мартель презентувала музичне відео Fantasmas. Створила кліп для своєї співвітчизниці, співачки Джульєти Ласо. Відео безсюжетне, але в ньому безпомилково впізнається авторський почерк Мартель. Режисерка 10 років не випускає нових картин, хоча попередні фільми "Болото", "Свята", "Жінка без голови" обов'язково потрапляли у програму Берлінського або Каннського кінофестивалів.

Gazeta.ua нагадує режисерів, які періодично відволікаються від великого кіно на зйомки музичних кліпів.

Тім Бертон
Знімав Bones , Here With Me для гурту The Killers

Американська група The Killers покликала Тіма Бертона зняти кліп на сингл Bones зі свого другого альбому 2006 року. Музиканти були фанатами наповнених готикою фільмів "Едвард Руки-ножиці", "Труп нареченої". Бертон представив гурт у вигляді скелетів. Дія кліпу відбувається у старому авто-кінотеатрі, на екрані якого з'являються уривки класичних голлівудських фільмів "Ясон і аргонавти" і "Створіння з Чорної лагуни". Любовну пару, яка дивиться ці фільми в машині і в процесі в буквальному сенсі роздягаються до кісток, зіграли модель Девон Аоки та актор із серіалу "Беверлі-Хіллз 90210" Майкл Стегер.

Мартін Скорсезе
Знімав Bad для Майкла Джексон

До своєї співпраці Майкл Джексон не був знайомий із творчістю Мартіна Скорсезе. Бачив лише його постановку мюзикла "Нью-Йорк, Нью-Йорк" Режисера королю поп-музики порадив продюсер як знавця "життя вулиці". Скорсезе на той час вже зняв свої "Аліса тут білше не живе", "Таксист", "Скажений бик".

Джексон хотів замовити кліп режисерам-казкарям Стівену Спілбергу або Джорджу Лукасу, але менеджери були проти. У 1987 році в поп-музиці модною був вуличний стиль, особливо хіп-хоп. Джексону радили не занурюватися у світ фантазій, а створювати образ крутого і небезпечного хлопця з Нью-Йоркської підземки. Бюджет відео склав $2 млн.

Гас Ван Сент
Знімав Fame'90 для Девіда Бові, Under The Bridge для Red Hot Chili Peppers, The Last Song для Елтона Джона, Creep для Stone Temple Pilots та інш.

Один із найяскравіших представників американського незалежного кіно Гас Ван Сент завжди захоплювався музикою і навіть випустив пару сольних альбомів. 2005-го режисер зняв картину "Останні дні". В головному герої стрічки майже усі упізнали лідера Nirvana Курта Кобейна, хоча офіційно картина розповідає про рокера Блейка.

Знімав Ван Сент і спражніх музикантів. У відео на баладу "Під мостом" каліфорнійців Red Hot Chili Peppers відчувається фірмовий стиль режисера. Проходи соліста групи Ентоні Кідіса по вулицях Лос-Анджелеса припали до душі аудиторії MTV, і кліп зібрав чимало нагород. Гас Ван Сент часто береться за відоролики для зірок шоу-бізнесу. Високі гонорари дають змогу режисеру вкладати гроші в некомерційні кінопроекти.

Ларc фон Трієр
Знімав Bakerman для Laid Back

1989-го до фільму "Та, що танцює у темряві" залишалось 11 років. У цій драмі данський режисер Ларс фон Трієр розкриє акторський талант ісландської співачки Бйорк. А поки знімає кліп Bakerman для земляків Laid Back. Сінті-поп-дует досяг великого успіху в хіт-парадах. Їхній хіт Sunshine Reggae до цього часу лунає на радіо і дискотеках для тих, кому за 40. Але гурт мало хто сприймав серйозно. Їх стали поважати після того, як кліп їм зняв Фон Трієр. Зробив це з одного дубля. На відео вся група стрибає з літака, співає в небі. До самого фіналу у музикантів так і не розкриваються парашути. Концептуальна та іронічна робота.

Девід Лінч
Знімав I Predict для Sparks, Wicked Games для Кріса Айзека, Came Back Haunted для Nine Inch Nails, Shot In The Back Of The Head для Мобі

Автор культового серіалу "Твін Пікс" свого часу заради музики навіть закидав кіно.

В доробку митця є навіть такі витвори сучасного мистецтва , як звукові скульптури. Перший кліп маестро зняв 1982-го для британського дуету Sparks. В ньому член групи Рон Маел з гітлерівськими вусиками й жіночій сукні танцює на сцені стриптиз.

Свій сольний музичний альбом Crazy Clown Time митець випустив у 2011 році. В кліпах на композиції з нього режисер не відмовляв собі у жодних художніх засобах.


Пол Томас Андерсон
Знімав Fast As You Can для Фіони Еппл, Daydreaming для Radiohead, Divers для Джоанни Ньюсом, Little Of Your Love для Haim

"Фільми Андерсона визначні тим, що мають багато діючих осіб з досить порочними характерами, - пишуть про режисера Пола Томаса Андерсона американські критики. - Простежуються такі теми, як дисфункції сімейних відносин, відчуження , прикрість, самотність, шанс і доля, пошуки місця, яке можна назвати "домом" і привиди минулого".

2016-го голлівудський режисер зняв для англійського гурту Radiohead відео Daydreaming. Прихильники колективу підрахували, що у відео лідер Radiohead Том Йорк 23 рази відчиняє двері і заходить у різні кімнати. Помітили, що у кожній з них є або жінки, або речі, що з ними пов'язані. У цьому вбачають відсилку до стосунків Йорка з Рейчел Овен, з якою прожив 23 роки і розлучився 2015-го. Пара виховувала двох дітей. У грудні 2016 Овен померла від раку. За іншою версією, 23 дверей означають кількість років, протягом яких гурт існував на той момент.

Співпраця Андерсона з Radiohead не обмежується на одному кліпі. Гітарист гурту Джонні Грінвуд написав саундтреки до його стрічок "Нафта", "Майстер", "Вроджена вада", "Примарна нитка". За музику до останнього Грінвуда номінували на "Оскар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Interpol презентували новий трек

Колишня дружина постановника "Термінатора", "Титаніка" й "Аватара" канадця Джеймса Камерона Кетрін Бігелов стала першою жінкою, яка отримала "Оскар" в номінації "найкращий режисер". 2010-го її драму про війну в Іраку американська кіноакадемія також назвала "найкращим фільмом" і відзначила сценарій як найкращий.

У 1987-му Кетрін Бігелов зняла кліп Touched By The Hand Of God для британських викнавців сінтіпопу New Order. Чотирьох акуратно підстрижених англійців в сорочках поло режисерка примусила одягнути шкіряні штани, перуки й поводити себе перед камерою як роздовбаї-рокери. Після цього ролику у New Order виникли проблеми з гастролями в США. Бо американська публіка запам'ятала лише яскравий образ музикантів і не звернула увагу. Вимагала повернути гроші за квитки, бо очікувала почути зі сцені модний на той час глем-метал в стилі Motley Crue чи Bon Jovi, а не синтезаторну альтернативу.

Зараз ви читаєте новину «7 режисерів, які відволікаються на зйомки кліпів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі