вівторок, 22 серпня 2017 21:45

26 головних альбомів української незалежності
34

До Дня Незалежності України — підбірка з 26-ти музичних альбомів українських виконавців, які з'явились за роки незалежної держави і вплинули на хід сучасної музичної історії України.

Рейтинг складений за даними музичного інтернет ресурсу Karabas Live.

Скрябін – Мова риб (1992)

Нова хвиля вперше звучить українською. Техно і синті-поп починає завойовувати постперебудовну країну. Перший офіційно виданий альбом "Скрябіна".

Автор: live.karabas.com
 
ВВ – Країна мрій (1994)
До цього альбому "ВВ" знала і любила лише молодь. "Країною мрій" — якісною добіркою рок-бойовиків – музиканти змогли розхитати масового українського слухача.
 
Брати Гадюкіни – Було не любити (1994)
Фірмовий "гадюкінський" стьоб з елементами соціальщини та лірики. Найбільше фанатів цього диску – серед тернопільчан і любителів футболу.
 
Ірина Білик – Фарби (1997)
Момент найвищого зльоту Ірини Білик. Підбірка хітів про важку жіночу долю. Видатна поп-лірика.
 
ВуЗВ – Планове засідання (1997)
Перший український хіп-хоп.
Автор: live.karabas.com
 
Катя Chilly – Русалки in da house (1998)
Визначний альбом сучасної української музики. Через кілька років ця унікальна співачка пішла зі сцени і ніша електро-фольку надовго залишилась порожньою.
Автор: live.karabas.com
 
ТНМК – Зроби мені хіп-хоп (1998)
ВуЗВ показали, що українці вміють взагалі репувати, а "Танок на Майдані Конго" довели, що вміють вони це дуже добре. З альбому "Зроби мені хіп-хоп" почалася слава харків'ян.
Автор: live.karabas.com
 
Руслана – Мить весни (1998)
Руслана вже була володаркою кількох премій, коли записувала дебютний альбом. Могла би співати поп-шлягери, але обрала автентику. Розквіт "коломийок" припав на "Дикі танці", але все почалось з альбому "Мить весни".
Плач Єремії – Добре (1998)
Найщімливіша україномовна балада всіх часів – "Вона" — звідси. Альбом, який найкраще презентує гурт Тараса Чубая.
 
Мандри – Романсеро про ніжну королеву (2000)
Строкатий мікс із фолку, блюзу, ска і регі, покладений на вишукану україномовну лірику. Прекрасний зразок міського романсу.

Автор: live.karabas.com
 
Гайдамаки – Гайдамаки (2001)
Вони першими видумали термін "козак-рок", і вже понад 20 років "лупають сю скелю". Найкраще це в них вийшло на альбомі "Гайдамаки" — в нього така енергетика, що він не відпускає від початку до кінця.
Автор: live.karabas.com
 
Океан Ельзи – Модель (2001)
Перший альбом ОЕ, записаний "золотим складом" – за участі Дмитра Шурова. Вихід на вищий рівень – в мелодиці, аранжуванні, текстах. Для багатьох фанатів був і залишається неперевершеним.
 
Тартак – Демографічний вибух (2001)
Альбом, який став проривом для гурту і справжнім вибухом у вітчизняному музичному просторі. Яскраві мелодії, стьобні тексти – Тартак показали слухачам, що таке "іронічний репкор" українською.
Автор: live.karabas.com
 
Піккардійська Терція – Ельдорадо (2002)
У львів'ян важко обрати якусь одну платівку, їх спів завжди був на еталонному рівні. Але саме в альбомі "Ельдорадо" опинилися знакова в подальшому композиція "Гей, Пливе Кача" — переспів старовинної лемківської пісні.
 
5'nizza – 5nizza (2003)
Пісні, які поєднали в собі регі, соул, блюз, хіп-хоп, фанк і вуличну естетику та в лічені місяці зробили Сергія Бабкіна та Андрія Запорожця відомими артистами без реклами та підтримки лейблів. Народна музика.
 
Друга ріка – Два (2003)
Мейнстрим, ознакою якого є відчуття смаку та стилю. Поп-рок, зроблений на совість талановитими музикантами, які тримаються на рівні до сьогодення.

 
Бумбокс – Меломанія (2005)
Дебют гурту, який є одним з головних в історії сучасної української музики завдяки глибині матеріалу, міксу енергії різних жанрів та надзвичайному вокалу фронтмена Андрія Хливнюка.
 
Перкалаба – Горрри (2005)
Ключова робота івано-франківської команди, яка поєднала в собі дику силу Карпат, унікальний гумор та артистичну свободу.
 
Крихітка – На першому місці (2005)
Після цього альбому Саша Кольцова написала декілька чудових пісень, але головною в історії її проекту досі залишається саме ця платівка.
 
The Maneken – Magic Force (2007)
Перший альбом проекту Євгена Філатова – одного з головних саундпродюсерів країни та людини, яка суттєво вплинула на саунд української поп-музики.
 
Pianoбой – Не прекращай мечтать (2013)
Другий альбом сольного проекту колишнього учасника "Океану Ельзи" та Esthetic Education Дмитра Шурова. Тут він змінив пістряву еклектику на піано-реп у мінорі та бунтарські настрої. Пророчий реліз, що вийшов напередодні Революції Гідності.

 
Vivienne Mort – Театр Pipino (2013)
Перший і поки єдиний великий студійник столичного гурту під проводом Даніели Заюшкіної. Готика у кабаре.
 
ONUKA – ONUKA (2014)
Фольк із електронною музикою наші музиканти змішували і до ONUKA. Але саме Ната Жижченко змогла зробити фолькотроніку популярною.
 
The Hardkiss – Stones and Honey (2014)
Дебютник Юлії Саніної та її команди. The Hardkiss вдалося поєднати непоєднуване: запакувати електронний кайф і гітарний драйв у ефектну поп-обгортку.
 
ДахаБраха – Шлях (2016)
На трьох попередніх альбомах "ДахаБраха" вводила у етнотранс з не меншою майстерністю, ніж на четвертому. Але пунктом призначення їх довгого шляху на сьогодні поки що є саме ця збірка пісень, які музиканти знайшли у різних регіонах України.
 
Один в каное – Один в каное (2016)
Слухачі так довго чекали на платівку тріо зі Львова, що слова більшості з цих пісень завчили до дірок. Робота, яка залишиться в історії української музики еталонною збіркою вишуканих акустичних балад про кохання, життя і смерть.
 
24 серпня на харківському стадіоні "Металіст" виступатиме "Океан Ельзи".
Зараз ви читаєте новину «26 головних альбомів української незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі