четвер, 17 травня 2012 17:05

Шуфрич і російський міністр проігнорували театральний фуршет Герман
26

Фото: Фото: Наталя Чубенко

16 травня на малій сцені київського театру Івана Франка відбулась столична прем'єра вистави "Повертай до свого звідтіля". Спектакль створений за романом "Піраміди невидимі" радника Президента України Ганни Герман.

Поставила виставу викладачка Прикарпатського національного університету Надія Грицан зі своїми студентами 4 і 5-го курсів.

"Дуже хвилююсь, чекаю на реакцію київської публіки", - каже Ганна Герман перед початком. 27 квітня вона вже відвідала перший показ спектаклю в Івано-Франківську.

"Приймали знаменито. Вразило, що сучасні молоді актори змогли прочитати так цікаво те, що я писала про свою молодість. Інтерес до цього молодого театру підігрівається через моє ім'я. Я не хотіла, щоб так було, хоча погана реклама це теж реклама".

Задник декорації - це затуманений краєвид Дністра, найбільшої ріки Західної України. Актори в одязі селян другої половини минулого сторіччя з картатими торбами сучасних гастарбайтерів розсаджуються на сцені по двоє. За задумом вони повертаються автобусом із далеких заробітків. По одному встають читають уривки роману Герман кожен про свого героя, лише потім переходять до монологів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ганна Герман плакала на виставі за своєю книгою

"Писала про село свого дитинства. Сценічний текст не відрізняється від літературного, нічого не перероблено. Взяли фрагменти, які найбільш актуально звучать в наш час, наприклад про вибори", - продовжує Герман.

По закінченню вистави заступник голови Комітету з нацбезпеки Нестор Шуфрич не лишається на фуршет з приводу прем'єри, прямує до свого чорного джипу мерседес.

"Трішки знаю про життя українського села, - ділиться враженнями. - Часто бував у мами моєї під Мукачевом. Надивився там схожих історій з тими, що були у виставі. В селі ж всі все бачать. З одного боку переплетіння спільного позитиву від радісних новин, з іншого - заздрість, плітки. Так само як у Герман був у нас один чоловік, який зник відразу після весілля, подався в місто на заробітки і не повернувся. Сусідська пара так само під загальний осуд жила разом без весілля. Чоловік бив жінку, гуляв. Коли вже доньці було років п'ять, таки побралися, і на диво після шлюбу головувати в родині стала дружина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книги Януковича та Герман відсутні у бібліотеках

Колишній міністр культури Росії Михайло Швидкой цілує Ганні Герман руку, вітає з прем'єрою, вибачається, що теж має термінові справи.

"Постановка дуже зворушлива, ніжна, гірка", - робить компліменти авторці "Піраміди невидимі".

"Вистава була іспитом зі сценічної мови. Це літературний театр, але там, де актори включаються в ігрову ситуацію, вони стають органічними, живими", - ділиться враженнями від спектаклю режисер Сергій Проскурня. - Вони з цього регіону володіють говірками, відчувають людей, яких грають генетично. Але засмучували певні штампи українського музично драматичного театру, типова жестикуляція - руки до грудей, сердечність, показна щирість, платтями і очіпками все таки не давали забути, що перед нами провінційна постановка. Проблема відступала лише, коли починали вимовляти текст, бо книга Ганни Герман найкраще, що було написано в Україні в період незалежності".

Зараз ви читаєте новину «Шуфрич і російський міністр проігнорували театральний фуршет Герман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі