четвер, 15 вересня 2011 17:17

Дружина краєзнавця Петра Тронька досі не знає про його смерть
26

Фото: Фото: Наталя Чубенко

Сьогодні на Байковому цвинтарі поховали академіка, доктора історичних наук, колишнього заступника Голови ради міністрів УРСР Петра Тронька. Він помер 13 вересня на 97-му році життя.

Прощалися з покійним біля клубу Кабміну. На прощання прийшли Микола Азаров, Дмитро Табачник, Володимир Литвин, Петро Сомоненко, Андрій Клюєв, Микола Жулинський, Борис Патон і Дмитро Павличко.

"Петро Тимофійовича я добре знав. Разом з ним працював в інституті історії Академії наук УРСР. Він також виступав, коли я захищав дипломну роботу на здобуття степеня доктора історичних наук. Він був не тільки членом ради, а й моїм опонентом. Задавав дуже змістовні питання", - розповів кореспонденту Gazeta.ua міністр освіти Дмитро Табачник.

"За своє життя Петро Тимофійович встиг багато зробити. Був одним із керівників комісії з відтворення видатних історичних пам'яток. Завдяки його роботі було відтворено Свято-Успенський собор у Києво-Печерській лаврі та Михайлівський золотоверхий монастир. Петро Тимофійович доклав чимало зусиль, аби відкрити музей архітектури і побуту в Пирогові. Також під його керівництвом було видано 26-томник "Історія міст і сіл Української РСР", - додав Дмитро Володимирович.

На похорони прийшло кілька сотень людей. На Байковий цвинтар їх везли на 5 автобусах. Прощальні слова виголошували близько години. Виступаючих оголошував Дмитро Табачник.

"Я приїхала з відпустки 27 серпня і одразу ж подзвонила Петру Тимофійовичу. Він сказав, що почувається нормально. Через два дні мені зателефонувала його донька Лариса і повідомила, що батька вночі забрала "швидка". Лікарі поставили діагноз "інфаркт головного мозку". Він 2 тижні пролежав у лікарні. Лариса ці дні постійно чергувала біля його палати. Дружина прийти не могла, бо в тій же лікарні лежала поверхом вище. Напередодні вона поламала шийку стегна і їй зробили складну операцію. Вона досі не знає про смерть свого чоловіка. Лікарі порадили не говорити їй про це", - розповіла виконавчий директор фонду відтворення видатних пам'яток імені Олеся Гончара Валентина Івченко.

Поховали Петра Тронька на центральній алеї, біля могили голови Верховного суду Бутенка Андрія. Навпроти його могли поховані Олесь Гончар і Наталія Ужвій.

Зараз ви читаєте новину «Дружина краєзнавця Петра Тронька досі не знає про його смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі