Його винайшли задовго до появи писемності, тож у людському раціоні він присутній щонайменше 7 000 років. Існує понад 2 000 видів цього продукту, які різняться смаком, ароматом, інгредієнтами та методом приготування. Його можна любити або ненавидіти, проте неможливо залишатись байдужим. Усе це, звісно ж, про сир — різноманітний, поживний та оригінальний.
Якщо раніше крафтові сири в Україні можна було придбати тільки під замовлення та на тематичних фестивалях, то в останні роки ситуація суттєво змінилась. Фермерська продукція широко представлена на полицях мережевих супермаркетів, українці вже звикли регулярно тішити себе новинками від місцевих виробників.
Фермерські господарства та маленькі родинні сироварні
Копчений, лавандовий, томатний, з травами та спеціями — асортимент крафтового сиру вражає своїм різномаїттям. Не дивно, що його популярність постійно зростає, адже крафтові сири відрізняються від промислових так само як масмаркет одяг від дизайнерського. Вони виробляються з натурального молока за оригінальними рецептами та відкривають величезне поле для експериментів. Саме тому всі сири українських виробників — унікальні та здатні здивувати.
Сьогодні сироварство в Україні активно розвивається — у різних областях працює понад 300 крафтових сироварень та близько 500 малих виробників. Минулого року якість та смак української продукції нарешті оцінили й у світі: 39 видів сиру від 21 виробника взяли участь у масштабному сирному конкурсі World Cheese Awards 2022. Престижні нагороди отримали 13 виробників з різних регіонів України.
Ось перелік деяких з них, продукція яких буде представлена на СирФесті з 19 жовтня по 1 листопада в мережі VARUS.
Сироварня "Доообра ферма"
Знаходиться в екологічно чистому районі Київської області. Тут всі сири виготовляють вручну з натурального молока, зібраного день у день, тому кожна головка — унікальна і неповторна. Ферма виробляє широкий асортимент витриманих сирів з козячого та коровʼячого молока. У магазинах VARUS можна буде придбати сири Silver Шедевр та Bronze Легенда.
Сироварня "Сироман"
Ще одне невелике виробництво родом з Київщини, яке виробляє сири за французькою технологією, але з українською душею. Має власний асортимент різноманітних сирів з оригінальними смаками. Особливо рекомендуємо "Віхола" — це авторський вершковий сир з прошарком хвої, благородною білою пліснявою, виготовлений з козиного молока.
Молочна ферма "Мукко"
Понад 8 років працює на Прикарпатті. Тут на новітніх технологічних лініях з використанням європейського обладнання турботливо виготовляють оригінальні козячі та коровʼячі сири. З асортименту варто спробувати сири категорії Bronze — Витриманий та Козячий.
Фермерське господарство "Старий Порицьк"
Розташоване у мальовничому селі Волинської області. Виробництво компанії організоване за принципом замкнутого циклу — "з лану до столу". Щодня тут переробляють близько 2 тонн молока та виготовляють власні марки сиру за "Органік стандартом". Зірковий сир ферми — Чедер витриманий, категорії Bronze.
Станіславська сироварня
Виготовляє свою продукцію в Івано-Франківській області. Її майстри готують сири за оригінальними рецептурами — зі спеціями, паприкою, цибулькою та іншими додатками. Один із обов'язкових для дегустації — продукт "Сирна торбинка", коров'ячий сир з молочно-вершковим смаком та ледь відчутним димком.
За останні роки в Україні з'явилось дуже багато малих сироварень, де сировари, маючи той чи інший досвід, створюють справжні шедеври, експериментують з молоком та технологіями, відроджуючи старі, та започатковують нові смаки та сорти сиру.
Сьогодні кожна сироварня має як власні унікальні сири, так і адаптовані технології виготовлення традиційних європейських сортів сиру, додаючи стандартизовані закваски, але унікальним сир, окрім рук сировара, робить молоко, та сировинна зона.
Органічні та крафтові виробники з різних куточків країни вже продемонстрували, наскільки якісною та різноманітною може бути українська продукція. Ці та інші сири від українських виробників можна буде спробувати на масштабному СирФесті у мережі VARUS.
Також окрім крафтових спеціально до події на полицях VARUS з'явились понад 300 видів сиру з країн Європи: Франції, Нідерландів, Іспанії, Італії та багатьох інших. Протягом СирФесту на весь асортимент діятимуть спеціальні пропозиції та акційні ціни.Завітайте у магазини VARUS з 19 жовтня по 1 листопада та насолодіться сирним різномаїжжям або купуйте сири на varus.ua.
Тож не пропустіть можливість посмакувати улюбленими делікатесами — запам'ятовуйте дати та завітайте на СирФест у VARUS.
В Україні щороку зростає популярність власних торгових марок (ВТМ). Тільки за 2022 рік обсяг продажів товарів ВТМ у мережах супермаркетів збільшився на 13%. Цьому сприяло два фактори: значні перебої з виробництвом і постачанням брендових продуктів у зв'язку з бойовими діями та те, що ритейлери активно розвивають продукцію Private Label, постійно розширюючи асортимент лінійок та пропонуючи споживачам вигідні цінові пропозиції.
Коментарі