Різдвяний німецький пиріг штолен є відомим у всьому світі. Головна його особливість - багата начинка та тривале зберігання. Пиргі готують за кілька тижнів до свята. Він що довше зберігається, то смачніший.
Цей смачний атрибут свята краще не купити в магазині, а приготувати самому. Потім загорнути в лист пергаменту і зберігати в сухому місці.
Інгредієнти:
1/2 склянки молока
25 г сухих дріжджів
350 г борошна
150 г м'якого вершкового масла
50 г цукру
цедра з півапельсина та півлимона
220 г родзинок
50 г мигдалю
35 г цукатів з апельсинової шкірки
30 г волоських горіхів
1 яйце
1/3 ч. л. солі
30 мл води
3 ст. л. цукрової пудри
Приготування:
Для опари змішати молоко, дріжджі та 100 г борошна. Накрити поліетиленовою плівкою і поставити у тепле місце на 10 хв., аби піднялася.
Тоді збити міксером вершкове масло, опару, решту борошна, цукор, цедру та дрібку солі. Замішати м'яке тісто.
Помастити глибоку миску олією, покласти тісто й накрити харчовою плівкою. Поставити у тепле місце на 20 хв. Обминати руками і знову лишити на 20 хв.
Тоді тісто розкачати трохи качалкою, посипати родзинками, мигдалем, цукатами з апельсинової шкірки та волоськими горіхами. Замішати їх у тісто і скласти його у формі батона.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний десерт: як оригінально прикрасити торт
Змішати яйце, сіль та воду. Помастити цим штолен і пекти 40 хв. за температури +175°С. Вийняти з духовки і помастити розтопленим вершковим маслом. Посипати. цукровою пудрою і покласти в пергаментний папір.
Зберігати можна при кімнатній температурі або загорнути в харчову плівку і заморозити на кілька місяців.
Коментарі