Ексклюзиви
неділя, 31 грудня 2023 11:30

Чим замінити олів'є: три салати, які стануть шедеврами святкового столу

Великою частиною святкової атмосфери є стіл. Господині щедро намагаються його накрити, щоб увесь наступний рік був багатий і жити в достатку.

Для багатьох приготування салату Олів'є — є щорічною традицією. Спробуйте щось новеньке, адже цілком може виявитися, що ваш новий улюблений рецепт салату чекає на вас у добірці кулінара Євгена Клопотенка.

Салат з індичкою, запеченими овочами та домашнім майонезом

Автор: klopotenko
  Салат з індичкою, запеченими овочами та домашнім майонезом
Салат з індичкою, запеченими овочами та домашнім майонезом

Запікання творить з овочами якусь магію: смаки стають насиченішими, аромати — виразнішими та й структура у запечених овочів приємніша, порівняно з відвареними. Прості супи, бульйони та салати вони перетворюють у справжні кулінарні шедеври. От і цей новорічний салат з індичкою завдячує своїм вишуканим смаком саме запеченим овочам. Одне прохання, використовуйте для заправки виключно домашній майонез — так набагато смачніше і корисніше.

Інгредієнти

500 г філе індички

2 моркви

1 солодкий перець

300 г печериць

2 см кореня імбиру

2 ст. л. соняшникової олії

4 скибки тостового хліба (для сухарів)

2 ст. л. домашнього майонезу

сіль та перець до смаку

Для домашнього майонезу з куркумою:

2 жовтки

125-150 мл олії

10 г гірчиці

1 ст. л. соку лимона

1 дрібка солі

2/3 ч. л. куркуми

Як приготувати

Відразу увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. На застелене фольгою деко викладіть 2 ретельно вимиті морквини, 300 г печериць, 1 солодкий перець і 500 г філе індички (попередньо зачистивши його від плівок та зайвого жиру). Скропіть філе та овочі соняшниковою олією.

Поставте всі інгредієнти в духовку на 40 хвилин, запікатися за температури 180 градусів. Через 20-25 хвилин перевірте овочі, якщо вони готові, то витягніть їх, а філе індички залиште запікатися до готовності, ще приблизно на 20 хв.

Доки овочі остигають, а філе запікається, приготуйте домашній майонез із куркумою. Для цього візьміть 2 жовтки, додайте до них 10 г гірчиці та збийте їх занурювальним блендером в однорідну масу.

Потім додайте 1 ст. л. лимонного соку та дрібку солі. Усі інгредієнти перебийте до однорідності та вливайте цівкою соняшникову олію, не перестаючи збивати блендером. Дивіться по консистенції соусу, але вам знадобиться приблизно 125-150 мл олії. Наприкінці додайте 2/3 ч. л. куркуми та ще раз трохи збийте. Соус готовий.

4 скибки тостового хліба наріжте кубиками та обсмажте на сухій сковорідці.

Переходьте до нарізання овочів та м'яса. Із солодкого перцю зніміть шкірку, видаліть насіння та наріжте середнім кубиком.

Запечену моркву очистьте і наріжте смужками, а печериці розріжте навпіл або четвертинки.

Філе індички наріжте смужками. Усі інгредієнти змішайте в мисці та заправте домашнім майонезом. Додайте сухарики та натріть 2 см кореня імбиру. Акуратно перемішайте всі інгредієнти салату та одразу подавайте до столу, оскільки сухарики можуть розмокнути.

Салат із шинкою, картоплею та йогуртовою заправкою

Автор: klopotenko
  Салат із шинкою, картоплею та йогуртовою заправкою
Салат із шинкою, картоплею та йогуртовою заправкою

Якщо ви шукаєте альтернативу Олів'є, то радимо спробувати цей салат з шинкою та овочами. Тут в інгредієнтах і ніжна відварена картопелька, і солодка морква, а замість вареної ковбаси — шинка. Оригінальності салату додадуть волоські горіхи, оливки та коріандр. А заправити всю цю смакоту пропонуємо соусом на основі йогурту, з додаванням часнику і кропу, але також салат можна заправити і домашнім майонезом із попереднього рецепта.

Інгредієнти

3-4 картоплини середнього розміру

1 морква

250 г шинки

50 г волоських горіхів

100 г оливок

½ ч. л. меленого коріандру

сіль та перець до смаку

Для соусу:

150 г натурального йогурту

10 гілочок кропу

2 зубчики часнику

Як приготувати

1 моркву та 3-4 картоплини, помийте, висушіть, викладіть у форму або на деко та запікайте 30 хвилин за температури 180 градусів.

Дайте готовим овочам повністю охолонути, а потім наріжте їх середніми кубиками. Складіть у миску. До речі, я не очищав картоплю від шкірки, так виходить не менш смачно.

250 г шинки також наріжте середніми кубиками, додайте до моркви та картоплі.

Додайте в салат також 100 г оливок та 50 г подрібнених волоських горіхів.

Для заправки: дрібно наріжте 10 гілочок кропу та подрібніть 2 зубчики часнику (за допомогою дрібної терки або давилки). У окремій мисці змішайте подрібнений кріп, часник, 150 г натурального йогурту та ретельно перемішайте. Заправте салат соусом.

Салат із курячим філе та медовою заправкою

Автор: klopotenko
  Салат із курячим філе та медовою заправкою
Салат із курячим філе та медовою заправкою

Цей вишуканий салат з курячим філе та медовою заправкою продемонструє вам ідеальний баланс смаку: солоні огірки, ніжне куряче філе, солодкий соус та цитрусова кислинка лимонного соку об'єднаються, щоб принести максимум задоволення вашим смаковим рецепторам. До речі, замість курятини ви цілком можете використати індичку або навіть яловичину.

Інгредієнти

300 г курячого філе

1 велика морква (або 2 маленькі)

2 солоні огірки

1 ст. л. меду

сік ½ лимона

4 лаврові листи

5 горошин духмяного перцю

1 томат

2-3 гілочки базиліка

2 ст. л. соняшникової олії

сіль та перець до смаку

Як приготувати

300 г курячого філе зачистьте від плівок та жиру. Викладіть його в каструлю, залийте холодною водою та доведіть до кипіння. Додайте до води 5 горошин духмяного перцю, дрібку солі, 4 лаврові листки та варіть філе до готовності, 20 хв на невеликому вогні.

Готове м'ясо витягніть з каструлі та дайте йому повністю охолонути.

Паралельно з м'ясом відваріть 1 моркву до м'якості. Охолодіть та почистьте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запекти качку на Різдво: рецепт з карамелізованими яблуками та апельсинами попросять усі гості

Коли всі інгредієнти зварені, розпочинайте нарізку салату. Візьміть 2 солоні огірки і наріжте кубиками. Це ж зробіть із курячим філе, морквою та 1 томатом.

Усі інгредієнти складіть у миску та полийте їх соком половини лимона.

В окремій ємності приготуйте заправку: змішайте 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. меду та сік половини лимона. Заправте салат соусом, поперчіть та посоліть до смаку.

Помийте 2-3 гілочки базиліка, висушіть, обірвіть листочки та додайте в салат. Ви можете їх подрібнити чи додати цілими.

Ставте нам питання й пишіть коментарі. Ми проробляємо кожен рецепт, перш ніж поділитись з вами, тому нам важливо розуміти чи все у вас виходить. Якщо щось пішло не так, ми обовʼязково допоможемо.

Символом 2024 року стане Зелений Дерев'яний Дракон. Щоб притягнути удачу та достаток у новому році, важливо звернути увагу на смаки символу року.

При складанні новорічного меню, було би добре додати до списку морепродукти, свинину чи яловичину, сир, зелень, свіжі фрукти. Страви з цих продуктів будуть доречними на святковому столі. Gazeta.ua пропонує три страви, які притягнуть удачу в рік Зеленого Дерев'яного Дракона.

Зараз ви читаєте новину «Чим замінити олів'є: три салати, які стануть шедеврами святкового столу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути