пʼятниця, 27 вересня 2019 06:40

Зеленський уперше зустрівся з американським президентом

Автор: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський слухає американського колегу Дональда Трампа під час двосторонньої зустрічі на 74-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. 25 вересня 2019 року, Нью-Йорк
Президент України Володимир Зеленський слухає американського колегу Дональда Трампа під час двосторонньої зустрічі на 74-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. 25 вересня 2019 року, Нью-Йорк

25 вересня у Нью-Йорку Володимир Зеленський провів першу зустріч з американським лідером Дональдом Трампом. Президент України приїхав на 74-ту сесію Генеральної асамблеї Організації об'єднаних націй.

Перед зустріччю Трамп і Зеленський вийшли до преси.

— В Україні дві війни. Одна проти корупції. Ми в ній переможемо. Друга — на сході країни. Маю намір повернути окуповані території Донбасу та Криму, — каже 41-річний Володимир Зеленський.

— Я вірю, що ви зустрінетеся з президентом Путіним і вирішите вашу проблему. Це буде величезне досягнення, — говорить Дональд Трамп, 73 роки. — Україна надзвичайно важлива для ЄС у стратегічному плані і члени Союзу мають вкладати в неї набагато більше, ніж зараз. Вестиму з ЄС переговори на цю тему. Вам раджу робити те саме. Ми вклали в Україну багато грошей. Я дав протитанкові снаряди. Президент Обама відправляв вам подушки й простирадла.

Зустріч у закритому режимі тривала майже годину.

— Говорили й про Крим. Я йому пояснив, що це наша земля, — додає Зеленський потім журналістам. — Американці допомагатимуть нам.

— Трамп вказав, що вирішувати конфлікт із Росією Україна має сама через домовленості. Ролі в цьому процесі США відігравати не збираються, — вважає експерт із міжнародної політики Ілія Куса, 25 років.

— Для нас це погана заява. Очікували, що Трамп візьме у свої руки кермо. Були ідеї запросити його до нормандської четвірки (перемовини між лідерами України, Німеччини, Франції, РФ. — ГПУ), втягнути глибше в переговори щодо Донбасу. Але цього не буде.

Президент США не дуже цікавиться міжнародними відносинами. Конфлікт в Україні для нього — периферійне питання, що починає другу десятку подібних на порядку денному США. Не бачить у цьому вигоди. До того ж симпатизує особисто Путіну і не хоче йти проти Росії.

У американсько-українських відносинах проблема в тому, що нам немає чим їх зацікавити. Наша економіка надто слабка. При цьому американці не проти зайти на наш ринок газу. Видобувати його і зводити нафтопереробні заводи в Україні, щоб ми качали сюди американську нафту через Грузію. Будують маршрути. Це добре для обох сторін. Україна зможе зменшити енергетичну залежність від Росії. Якщо цей проект реалізувати, це прив'яже геоекономічні інтереси американців до інтересів України.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський уперше зустрівся з американським президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути