Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 07:05

Зеленський звільняє найпатріотичніших військових

Війна з Росією не закінчена. Ворожі війська не відвели від українського кордону. А один із найвідоміших бойових генералів Сергій Кривонос раптом стає зайвий (колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони генерал-майора Сергія Кривоноса звільнили з лав Збройних сил України — мовляв, через відсутність посади. — ГПУ). Має неабиякий авторитет не тільки у Збройних силах, а й серед інших силових структур. Що це, як не самодурство влади й політичні інтриги?

Кривонос довго керував Восьмим окремим полком спеціального призначення в Хмельницькому. Там із молодшого офіцера виріс до командира полку. Весною 2014-го очолював штаб Високомобільних десантних військ. Готував оборону Криму — до політичного рішення про її скасування. 2015 року прославився як захисник Краматорського аеропорту. Він — справжній батько Сил спеціальних операцій. Хоча так і не очолив їх через інтриги в Генштабі та конфлікт із тодішнім його начальником Віктором Муженком. У РНБО присвятив себе розробці законопроєкту про територіальну оборону.

Влада вистрелила собі в ногу. У соцмережі допис Сергія Кривоноса про звільнення в перший день мав більш як 600 тисяч реакцій. Володимир Зеленський просто штовхає генерала у велику політику. Для мене очевидно, без виграшу на київському "фронті" — на східному ми ніколи не переможемо. Зеленський намагається накрити патріотичний електорат санкціями проти Медведчука, блокуванням його каналів. Якщо йому легко громити Порошенка, який не уявляв, як рятувати Україну без Медведчука, то з Кривоносом буде важче. Якщо той заявить про політичні амбіції, Зеленський виглядатиме як дитина з іграшковим автоматом на тлі загартованого у боях легендарного спецпризначенця. Краматорський аеропорт, який захищав Кривонос, бойовики так і не взяли. Він не втратив там жодного солдата.

Причиною звільнення генерала зі Збройних сил стали розбіжності в питаннях територіальної оборони й ревнощі аматора-популіста до воїна-професіонала.

Кривонос послідовно відстоював позицію, що територіальна оборона має бути окремою структурою. А президент вніс до парламенту концепцію радянських резервістів. Кривонос відстоював систему, подібну до ізраїльської чи швейцарської — кожна боєздатна особа має бути готова захищати свій дім і країну. Протиставити все ворожій армії, яка краще профінансована, озброєна, в кілька разів чисельніша. Щоб у агресора горіла земля під ногами. Це справжня територіальна оборона. А не раз на рік викликати на полігон тих, хто служив, і все.

Президент говорить про активний рух України до Північноатлантичного альянсу. Але максимум можемо орієнтуватися на статус головного партнера США поза НАТО. Німці швидше оголосять війну Україні, ніж воюватимуть із росіянами. Тому це байка нашої влади для внутрішнього споживання. Мусимо покращувати обороноздатність. Натомість наші військові цим звільненням отримали сигнал, що найпатріотичніші офіцери в армії непотрібні. Це відбувається із середини 2016-го. Зараз — новий імпульс. Кількість заробітчан і жополизів у лавах ЗСУ збільшується, а бойових офіцерів — зменшується. Це небезпечна деморалізація українського війська. Кривоноса цінують у США та Канаді. Пропонували там роботу й громадянство. Він обрав Україну. Таких кадрів мало не лише в нас, а в усьому світі. Але нам виявилися зайві.

Коли добудують "Північний потік-2", дізнаємося, що таке велика й жорстока війна з ­Росією. Найбільше її зараз стримує те, що значна частина російського газу йде в Європу через Україну. Маємо гарантований запас від загострення до кінця року, а далі — незрозуміло. І коли розкидаються елітою ЗСУ, це вчергове підтверджує радикальне розходження слів президента із його діями.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський звільняє найпатріотичніших військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути