пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:25

Захід не захоче остаточно розривати відносини з Росією

РФ сама вийде з Ради Європи, якщо постане питання про її виключення, заявив міністр закордонних справ 68-річний Сергій Лавров.

— Вважатимемо нелегітимними всіх представників Ради Європи, яких оберуть без участі нашої делегації (у червні 2019 року мають відбутися вибори генерального секретаря. — ГПУ).

Москву позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у квітні 2014-го — після анексії Криму та з початком війни на Донбасі. Відтоді РФ скорочувала свій внесок у фінансування організації. У лютому цьогоріч оголосила, що взагалі не платитиме, доки російську делегацію не повернуть до сесійної зали.

9 жовтня ПАРЄ не підтримала зміну санкційних правил. Якби їх прийняли, це повернуло б РФ право голосу в організації.

Якщо Москва не відновить платежі в бюджет Ради Європи 2019 року, її участь у статутних органах буде припинена, попередив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

— Росія може вийти з ПАРЄ за власним бажанням, щоб не втратити обличчя. Але це навряд чи станеться, — говорить політолог Олександр Палій, 44 роки. — Західні дипломати хочуть поставити РФ на шлях виправлення. Не бажають безповоротно розривати зв'язки. Лише лякають виключенням.

Остаточний вихід російської делегації з ПАРЄ нічого не змінить у роботі організації. Вона і зараз працює без участі дипломатів РФ. Але Парламентська асамблея — один із майданчиків, де Москва може доносити свої позиції до світу. З втратою членства Кремль загубить його. Це допомогло б Раді Європи чіткіше перейти на проукраїнські позиції. Усвідомити, що Європа закінчується на річці Дон.

Зараз ви читаєте новину «Захід не захоче остаточно розривати відносини з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути