пʼятниця, 21 червня 2013 06:00

"Якби Тимошенко була на волі, вона помирила б Гриценка та Яценюка"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Володимир Фесенко: ”Опозиції бракує діячів, які добре виступали б на публіці”
Володимир Фесенко: ”Опозиції бракує діячів, які добре виступали б на публіці”

На засіданні фракції "Батьківщина" попросили скласти мандат нардепа лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Утрималися від голосування четверо членів фракції, решта підтримали рішення. Гриценко відмовився скласти мандат. Сказав, що зробить це тільки у парі з лідером фракції Арсенієм Яценюком. Вони звинуватили один одного в намаганні розколоти опозицію та співпраці з владою.

— За цим рішенням стоїть особиста помста лідера фракції Арсенія Яценюка за критичні виступи Гриценка на телешоу, — вважає політолог 52-річний Володимир Фесенко. — Такий прояв нетерпимості до критики — недемократична риса. Різні люди у фракції зі своїм баченням ситуації — це звичайна річ. Можна було б дати Гриценку догану. Адже є у фракції серйозніші гріхи. Навіть Юрій Луценко на з'їзді "Батьківщини" згадав про "генератора тушок" — Миколу Мартиненка. Однак його виключати не збираються.

Анатолій Гриценко завжди вирізнявся нелюбов'ю до Яценюка і частою публічною критикою колег. Навіщо "Батьківщина" взяла його до списку та ще й під третім номером?

— Його, як і лідера партії "За Україну!" В'ячеслава Кириленка, взяли, щоб продемонструвати об'єднання опозиції. До цього закликала Юлія Тимошенко. Та й конфлікт Гриценка з Яценюком — не політичний. Анатолій Степанович не працює на владу, не виконує нічиїх замовлень. Він — правдоруб, людина негнучка, безкомпромісна. Не враховує, що не все треба виносити на публіку, дещо слід казати всередині власної політичної сили. І частіше йти на поступки й компроміси.

Гриценка дратує надмірна гнучкість Яценюка. Вони мали складні стосунки, коли разом працювали в уряді. Очевидно, психологічна несумісність і антагонізм цих людей не дають їм нормально співіснувати у рамках однієї політичної сили.

Хто в цій ситуації неправий?

— Обидва. Гриценко замість того, щоб вирішувати проблеми, привселюдно обговорює їх, нехтує етикою внутрішніх стосунків. Саме тому його можуть використовувати опоненти опозиції. Яценюку не варто застосовувати у відповідь на критику такі жорсткі методи.

Як закінчиться цей конфлікт?

— Оскільки йдеться про особистий психологічний конфлікт, то хтось у фракції має спробувати помирити їх. Гриценка — переконати не виносити сміття надвір, Яценюка — не влаштовувати полювання на відьом. Могла б втрутитися Юлія Володимирівна — написати з тюрми їм листи. Однак конфлікт зайшов надто далеко. Гриценко виходити з фракції не буде, тож історія може закінчитися тим, що його таки виженуть.

Рейтинг Яценюка падає не тому, що його публічно критикує Гриценко, а через регулярне "тушкування" фракції. Крім того, в Яценюка неправильно підібраний образ. Він грає такого собі мачо, хоча таким його не сприймають ні  виборці, ні колеги.

Гриценко постійною критикою притягує негатив до себе. Тож від конфлікту з Яценюком не виграє. Йому слід зробити крок назад, узяти паузу і трохи охолонути. Взаємна війна працюватиме проти обох.

Яка користь "Батьківщині" від партії "Громадянська позиція", що не має структур на місцях?

— Правдорубість заважає Гриценку в усьому, в будівництві власної структури також. Він не може знайти грошей для великої партійної команди. Не хоче брати їх в олігархів.

Опозиції бракує діячів, які добре виступали б на публіці, яких люди сприймали б. А Гриценко — талановитий оратор і чесна людина. Його можна використовувати як пропагандиста. Врешті, коли опозиція прийде до влади, їй будуть необхідні ті, хто працюватиме не за гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Якби Тимошенко була на волі, вона помирила б Гриценка та Яценюка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути