вівторок, 14 жовтня 2008 19:18

Вибори можуть перенести на весну 2009 року

Вибори можуть перенести на весну 2009 року

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 43 роки, вважає, що президент Віктор Ющенко може скасувати указ про позачергові парламентські вибори тільки за твердих гарантій відновлення й тривалого існування демократичної більшості.

Чи будуть перенесені парламентські вибори?

— Напевне, так. Через їх блокування БЮТом пропускаються встановлені виборчим законодавством терміни на формування дільничних комісій, отримання коштів на їх проведення тощо. Тому початок виборчої кампанії затягується.

Швидше за все, вибори перенесуть на початок весни 2009 року.

Як оцінюєте останні дії Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко?

— Президент завуальовано поставив прем"єрку перед вибором: "Якщо ти мене підтримуєш на президентських виборах, тоді ми разом переможемо, як 2004 року. Якщо ж ні — разом потонемо". Ющенко демонструє рішучість. Отже, вибір нині за Тимошенко.

Вона ж блокує парламентську кампанію, бо хоче стартувати в ній із гарних позицій. Добивається ухвалення соціально орієнтованого бюджету на 2009 рік, бо це було б демонстрацією її турботи про народ. За цієї умови Тимошенко погодиться на вибори. Якщо ж вона виступатиме категорично проти них, то опоненти звинуватять БЮТ у політичному боягузтві. А виборці не люблять боягузів у політиці — вони завжди симпатизують жертві.

Тому, погодившись на вибори, Юлія Тимошенко згодом вдаватиме із себе жертву змови олігархів.

Ющенко може взагалі відмовитися від виборів?

— Не виключено. Але тільки за твердих гарантій відновлення й тривалого існування демократичної більшості. Яка слідуватиме його курсом і втілюватиме його передвиборчу програму "Десять кроків назустріч людям".

Чи могли б подолати політичну кризу в Україні одночасні президентські й парламентські вибори?

— Могли б. Кожна сторона підтвердила б свою легітимність і могла б отримати новий мандат довіри від народу. Але для президентських дострокових перегонів немає юридичних підстав. Віктор Ющенко діяв згідно із Конституцією і навіть відтерміновував свій указ, даючи можливість парламентським силам утворити нову коаліцію.

Зараз ви читаєте новину «Вибори можуть перенести на весну 2009 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути