вівторок, 19 червня 2012 00:00

Чи можливий президент-мормон у Штатах

Коли я запитала свого боса Шона, чи Мітт Ромні має шанси стати наступним президентом Сполучених Штатів, він знизав плечима: "Ромні ж мормон!".

Я не раз чула подібну реакцію. Очевидно, релігійні уподобання можливого президента переважають його республіканські погляди. Незважаючи на свободу віросповідання у США, Церква Ісуса Христа Святих останніх днів — Мормони — має репутацію дивакуватої, мало не секти. На побутовому рівні асоціюється переважно з жартами про штат Юта, де живе найбільший мормонський осередок, що їхнім чоловікам офіційно дозволяють багатожонство. Насправді, зараз таких майже немає. Мормони вважають себе справжніми християнами, хоча інші християнські громади, як от католики чи протестанти, — мормонів "братами по Христу" не визнають. Але Ромні не акцентує увагу на своїй релігії. Він пропагує традиційні сімейні цінності й консервативний підхід до збереження корпоративного бізнесу — тобто ніякого підвищення податків для багатих. Його мормонські погляди не впадають у очі.

Мітт Ромні пропонує поширений республіканський пакет переконань. Насамперед — не схвалює гомосексуальних шлюбів, хоча й визнає права геїв взагалі і партнерів однієї статі на "союз", а не на шлюб. І підозріло ставиться до прав геїв адаптувати дітей. Це велика дискусія в сучасній Америці: якщо дитина залишилася сиротою і живе в притулку, чи не буде їй краще з одностатевими батьками? Консервативні громадяни вважають, що подібна "свобода" руйнує імідж традиційної сім'ї. Читайте: нехай діти залишаються в притулках. Також Ромні вважає, що жінка може мати тільки обмежене право на аборти — у випадку інцесту, зґвалтування чи загрози її життю.

Але найкурйозніший факт стався на зустрічі кандидата-мормона з виборцями й журналістами. Він заявив, що не розповідатиме детально, як саме керуватиме країною. І додав: ось якщо виберете мене президентом — дізнаєтесь. Однак це не вплинуло на його рейтинг. На початок червня 2012-го президента Обаму підтримують 49% американських виборців, а Ромні — 43%.

Зараз ви читаєте новину «Чи можливий президент-мормон у Штатах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути