Ексклюзиви
середа, 10 січня 2018 07:05

Війна за "русский мир" знищує його

Україна завжди ділилася на дві частини. У першому таборі були ті, для кого існування країни було цінністю. У другому — ті, для кого воно було лише даністю. 1991-го перші голосували за незалежність заради України. Другі — заради того, щоб не годувати Центральну Азію.

Перших завжди було менше, але їм удалося приватизувати порядок денний — наступні 23 роки вони рухалися із заходу на схід. Другі послідовно скорочувалися — чисельно і територіально. Їхня повістка була оборонною, вони не могли поглинути захід, але їм було під силу сповільнити його просування на схід.

Цю рівновагу зламала війна. Тому що мирний час завжди годує порядок денний "приватного", в рамках якого індивідуальне важливіше загального. Громадянин первинніший за державу. Приватна свобода пріоритетніша за колективну ідеологію. А війна завжди посилює порядок денний "колективного", в якому "загальне" важливіше за "приватне". В якому "суспільне" — понад "індивідуальне". В якому виживання держави стає пріоритетом. Тому що лише на війні держава має право громадянина переодягнути в солдата і відправити його в окопи захищати самого себе.

Україна могла залишатися неод­норідною лише в ситуації миру. Москва могла оберігати своїх прихильників в Україні лише завдяки відсутності війни. Розв'язавши її, вона створила ситуацію, коли рівноцінність повісток дня канула в небуття. Як підсумок — мовні квоти в освіті та ЗМІ, нова символіка армії й публічного простору, декомунізація вулиць і підручників.

Єдине, що Кремль може цьому процесу протиставити — це мир. Той самий, який занурить Україну в переговори. Про минуле й майбутнє, про вектори і права. Той самий мир, що знову зробить пріоритетом "приватне", а не "колективне". Це єдине, що могло б зупинити процес українізації України. Тієї самої, на яку Київ отримав право після Криму й Донбасу.

Війна за "русский мир" знищує його. Війна проти "українського світу" посилює український світ. Кращий спосіб для Москви виграти війну — її припинити. Кращий спосіб послабити Київ — забрати в нього штандарт того, хто обороняється.

Зараз ви читаєте новину «Війна за "русский мир" знищує його». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути