пʼятниця, 25 травня 2012 00:15

У франко-німецькому конфлікті краще тримати нейтралітет

Загальне кредитування економіки Греції сягнуло 240 млрд євро. Попри масштабну допомогу країні, в багатьох експертів виникають сумніви щодо подальшого її перебування в єврозоні. Відхід слабкої Греції не стане проблемою для європейської економіки, зазначає економіст 48-річний Олександр Охрименко. Однак іншою, Європа залишиться з головною проблемою — конфліктом Франції та Німеччини.

— Сьогодні йде процес перетворення єврозони на федеративне утворення. І тут виникає запитання: де буде його центр, хто керуватиме? На цій позиції дуже хоче бути Берлін. У французів інша точка зору. Новий президент Франсуа Олланд запропонував створити спільні єврооблігації. Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала це "запуском верстата безконтрольного друку грошей". Думаю, француз умисно провокує Меркель, аби всадовити німців за стіл перемовин. Мета — зв'язати Німеччину так, щоб усі рішення узгоджували з Парижем.

Господарство Німеччини дорівнює 40 відсоткам усієї спільної економіки ЄС. Усвідомлюючи своє значення, Берлін хоче мати відповідну політичну вагу. Зараз Німеччина та Франція саме в стадії оприлюднення протилежних пропозицій, і компромісу поки не видно більше.

В Європі нема чіткого групування країн довкола Франції чи Німеччини. Ситуація динамічна. Нідерланди — конкурент Німеччини, тому можуть займати різні позиції в різних ситуаціях. Італійці хоч і тяжіють до Берліна, але в один день можуть перейти на бік Парижа. Для України також нема нічого однозначного. Українцям, які купують у Європі автомобілі падіння курсу євро на руку. Хто тримає в євро депозити, — у програші. Хто брав позики в євро, опиняються у виграші. У франко-німецькому протистоянні Києву краще тримати нейтралітет.

Зараз ви читаєте новину «У франко-німецькому конфлікті краще тримати нейтралітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути