Ексклюзиви
середа, 22 червня 2011 00:15

"Влізли ці ідіоти й усе поламали"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Олександр Данилюк: ”Економіка — це не кількість мільярдів, перерахованих на Кіпр, а скільки коштів може витратити середньостатистична людина”
Олександр Данилюк: ”Економіка — це не кількість мільярдів, перерахованих на Кіпр, а скільки коштів може витратити середньостатистична людина”

Депутати схвалили за основу урядовий законопроект зі змінами до Податкового кодексу. Нововведення набудуть чинності з 1 липня 2011-го.

— Влада визнала, що ті положення, які вона намагалася відстоювати більш як півроку тому, насправді руйнують економіку, — каже керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк, 29 років.

Що змінює оновлений Податковий кодекс?

— Нововведення більше стосуються не розмірів сплат, а документообігу й взаєморозрахунків представників різних систем оподаткування. Також там виписані схеми оподаткування кількох категорій підприємців: тих, які не наймають працівників, суб'єктів підприємницької діяльності, які наймають до 10 людей і більше, юридичних осіб із 50 найманими робітниками. Ця система є досить прийнятною, окрім положення про єдиний соцвнесок. Якби ці норми запровадили восени минулого року, а ще краще — за півроку до початку бюджетного року, то вони принесли б користь.

А чому зараз не принесуть?

— Ми вже пройшли точку неповернення. Нові положення як мертвому припарки. Економіка — не автомобіль, який можна зупинити, а потім знову завести. Багато хто офіційно не припинив бути суб'єктом підприємницької діяльності, але при цьому став найманим працівником. Ті, хто перейшов зі спрощеної податкової системи на загальну, фактично перестали бути підприємцями. Це сотні тисяч людей.

Чим неприйнятна норма про єдиний соціальний внесок?

— Його запровадження загнало частину підприємців у тінь. Для представників роздрібної торгівлі в районних центрах, у селах він є непідйомним. Люди не заробляють стільки, щоби платити такі кошти. У чому полягала принципова реформа — незрозуміло. Детінізації ніхто не досяг. Навпаки, через систему оподаткування заробітної плати почали зникати "білі" зарплати.

Реанімувати мале підприємництво можливо?

— Хіба якщо прийняти новий пакет антикризових законів. Після антикризових заходів 2008–2009 років економіка була стабілізована, хоч і трималася на інерції й саморегуляції. І тут влізли ці ідіоти, які не мали жодного уявлення про те, як функціонує ринок, і поламали все. Наслідки цих дій ми відчуємо у найближчі місяці. Підірваний базис — знищено українського споживача. Грошей більше не стає, люди споживають менше. Відповідно підприємці втрачають споживачів і теж перестають бути споживачами. Податковий кодекс тут нічого не вирішує. Бо економіка — це не кількість мільярдів, що їх перераховують на Кіпр, і не віртуальні збільшення податку на додану вартість. Це скільки коштів може витратити середньостатистична людина. Саме тут немає ніякого пожвавлення.

Зараз ви читаєте новину «"Влізли ці ідіоти й усе поламали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути