середа, 14 листопада 2012 06:15

У Китаї реформатори перемогли маоїстів

Новим генеральним секретарем комуністичної партії Китаю став прихильник економічних реформ 59-річний Сі Цзиньпінь. Так ухвалили учасники XVIII з'їзду політсили в Пекіні. У березні 2013-го на черговій сесії загальнокитайських зборів народних представників Цзиньпінь офіційно стане головою КНР. За традицією, обійматиме посаду 10 років. Ху Цзиньтао, якому зараз 69, очолював країну від березня 2003-го. Він залишить свій пост.

— Рішення про нового голову держави стало результатом тривалої боротьби всередині партії, — розповідає 40-річний Віктор Кіктенко, завідувач відділу Далекого Сходу Інституту сходознавства ім. Агатангела Кримського. — Делегати XVIII з'їзду — масовка та декорація. Насправді нового керівника обирала невелика група — члени постійного комітету політбюро ЦК компартії.

Усередині її є дві чіткі групи. Одних можна назвати консерваторами-маоїстами. Вони проти подальшого реформування економіки, особливо політики. Друга група — радикальні реформатори. Ці розуміють, що бездіяльність підірве таку велику і складну країну, як Китай.

Сі Цзиньпінь належить до останніх. Його група віднедавна почала перемагати конкурентів. Члена політбюро лідера консерваторів Бо Сілая звинуватили в хабарництві й відібрали посаду.

Тамтешня еліта говорить про поглиблення та продовження реформ. Але це все риторика типу "розділимо бізнес та політику" чи "бандитам — тюрми". Проблеми значно глибші. За опитуваннями, восьмеро з 10 китайців бажають реформ, відкритості влади, верховенства закону та подолання корупції. Ситуація в суспільстві майже вибухова. Тому еліта потребує лідерів, які згладять ці суперечності. Вони хочуть зберегти червоний колір влади, але змінити суть країни.

Чи вийде? Державам із однопартійною системою поки що не вдалося провести вдалу модернізацію. Для встановлення політичної стабільності це чудова система, але для руху вперед вона непридатна.

Від нового керівництва можна очікувати змін у соціальній та економічній політиці. У країні відсутні пенсії, загальнодоступна медицина й освіта. Поступовий розвиток цих галузей стимулює внутрішній ринок і послабить суперечності між багатими та бідними.

Що передусім зробить новий лідер? Це загадка. На з'їзді нічого не відбувалося. Усе цікаве буде пізніше. Сі Цзиньпінь ще в політичній тіні попередника — Ху Цзиньтао. Він певний час формуватиме свою команду. Перші кроки будуть плавні та м'які, як уся китайська філософія. Заяви про плани на майбутнє з'являться через кілька місяців. А реальні дії — за кілька років. Це традиційна місцева політика.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї реформатори перемогли маоїстів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути