пʼятниця, 16 листопада 2012 06:00

Ураган "Сенді" прирік республіканців на поразку

Автор: фото: REUTERS
  Барак Обама вдруге став президентом США. Він не мінятиме політику Америки щодо України
Барак Обама вдруге став президентом США. Він не мінятиме політику Америки щодо України

Про причини і наслідки переобрання демократа Барака Обами на президентських виборах у США розповідає американський політолог Даррен Спінк, 38 років.

— Мітт Ромні (суперник Обами від Республіканської партії. — "ГПУ") припустився досить серйозних помилок у своїй виборчій кампанії. По-перше, процедура висування кандидатів у республіканців була надто важкою. Кілька претендентів мали своїх непримиренних прихильників і противників. Тоді як Барак Обама не мав суперників у таборі демократів. Республіканці викинули мільйони доларів на сварки між собою, тоді як демократи підтримували єдиного кандидата.

По-друге, Ромні проводив непотрібну кампанію в тих штатах, де просто не мав шансів на успіх. Замість того, щоб сконцентруватися на тих, що сумніваються. По-третє, він не використав нагоди розкритикувати Обаму за зовнішню політику. Зокрема, навіть не згадав убивство американського консула в Лівії (дипломата вбили радикальні ісламісти після того, як на території США зняли фільм "Невинність мусульман". — "ГПУ"). Виборці підтримали б посилення військової присутності в Лівії та убезпечення наших дипломатичних місій від подібних речей. Питання радикального ісламу він повністю проігнорував.

Останнім, фінальним акордом, який прирік республіканців на поразку, був ураган "Сенді". Обама та його адміністрація добре себе проявили у порятунку та евакуації людей. Це остаточно схилило терези на користь теперішнього президента.

Не думаю, що Україні варто очікувати серйозних змін у політиці США. Історично так склалося, що відносини США з Україною повністю залежать від їхніх стосунків із Росією. Оскільки Обама більш-менш заспокоїв відносини із Москвою, він не йтиме на конфронтацію з нею заради України. Це можна було спостерегти навіть за реакцією США на парламентські вибори в Україні. Було трохи критики, але ніяких радикальних заяв Вашингтон так і не зробив. Обама не хоче перетнути ту лінію, за якою може зіпсувати відносини з Януковичем або визнати вибори недійсними.

Зрештою, Обамі сьогодні просто не до змін у зовнішній політиці. Він зосередиться на економіці та фінансах усередині країни. Можлива активність Америки в зовнішній політиці стосуватиметься, насамперед, Ірану, Китаю та арабських країн. Потрібно розібратися з арабськими революціями та визначитися, як далі працювати з Пекіном.

Зараз ви читаєте новину «Ураган "Сенді" прирік республіканців на поразку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути