четвер, 12 квітня 2012 05:00

Україну назвали частково вільною

Міжнародна неурядова організація "Фрідом хауз" опублікувала щорічний звіт з оцінкою ступеня демократичних свобод у кожній країні світу. Рейтинг України знизився із 3 до 4 балів.

Ми перебуваємо серед "частково вільних". Найгірші бали — від 5,5 до 7 — мають "невільні" держави. Українська влада намагається придушити опозицію через політизовані суди, репресії ЗМІ, розганяння демонстрацій, ідеться в дослідженні.

— Я цілком згоден із висновками "Фрідом хауз", — коментує голова правління Центру політико-правових реформ 46-річний Ігор Коліушко. — Якщо в нас нема незалежного правосуддя, ніякі запевняння посадовців не переконають у протилежному. Суди полегшують численні зловживання влади. Одні контролюють суди, прокуратуру, правоохоронні органи. Інші — ні. Це ставить владу та опозицію в нерівні умови. Одні мітинги розганяють, інші, навпаки, дозволяють і ніби не помічають.

Щодо ЗМІ я не був би такий категоричний. З одного боку, є тиск, але з іншого, ми часто бачимо непрофесійність журналістів.

Такі рейтинги мають вагу, бо формують думку світу про нас, — ставлення інвесторів і міжнародних фінустанов. А це тягне за собою реальні труднощі в політиці та економіці.

Із 2006 року Україна була в списку "Фрідом хауз" серед "вільних" країн. До переліку "частково вільних" потрапила 2011-го.

Зараз ви читаєте новину «Україну назвали частково вільною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути