Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2013 05:00

"Українську владу розбиває параліч"

Вищий адміністративний суд позбавив депутатських повноважень позафракційних Павла Балогу, округ № 71 на Закарпатті, та Олександра Домбровського, округ № 11, Вінниця. Позов подав екс-нардеп-"нунсівець" Юрій Кармазін. Вибори відбулися з порушеннями, вважає він.

Тарас Березовець, 37 років, політтехнолог:

— Це продуманий крок влади. Вона відкрито й зухвало демонструє готовність іти напролом без жодних зволікань. Усі депутати мають це засвоїти.

Прибрали Павла Балогу, бо він брат екс-міністра МНС Віктора Балоги. А Олександр Домбровський — людина, наближена до екс-міністра економіки   Петра Порошенка. Ці політики намагалися грати у свою гру, і влада хоче запобігти цьому. Дає зрозуміти всім депутатам, що придушуватиме вольність у зародку.

Я розмовляв з представником президента в парламенті Юрієм Мірошниченком — він не розуміє логіки цього рішення. Вважає його незаконним. Тож такі кроки Банкової непокоять не так опозицію, яка й без того настроєна на боротьбу, як депутатів із провладної більшості. Бо ж в один прекрасний день так само можуть зробити з ними. І ніяких виборів, тільки "чесний суд".

Юрій Романенко, 34 роки, директор центру політичного аналізу "Стратагема":

— Фактично знищується законодавча гілка, знімається з порядку денного ключове питання гарантії недоторканності депутатів. Відтепер у будь-який момент депутатський мандат може бути забраний третім суб'єктом, який не має ніякого відношення до законодавчої влади.

Цей прецедент цілком логічний з точки зору паралічу всієї моделі законодавчої, виконавчої і судової влади, яка склалася протягом 20 років. Вона вже не може існувати в принципі. Це скінчиться великою серйозною кризою української державності аж до її ліквідації у найближчі рік-півтора, тобто у проміжку до президентських виборів. Повномасштабний колапс призведе або до створення нового політичного режиму, олігархічного або революційного, або до ліквідації цієї держави як такої. Відбудеться "дерибан" України між трьома великими геополітичними акторами: Європою, Росією, Туреччиною.

У Януковича не дурні сидять, розуміють наслідки. Помста комусь одному не може бути приводом для початку такої масштабної гри. Мотиви Банкової остаточно не відомі, але дестабілізація країни для неї вигідна.

Михайло Погребинський, 65 років, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:

— Сталася колізія, яку юристи називають конфліктом норми. З одного боку Конституція визначає умови, за якими можна позбавити депутата повноважень. З іншого — рішення суду, який довів провину депутатів, потрібно виконувати за будь-яких обставин. Але депутати вже прийняли присягу, отримали мандати. Відповідно до закону, позбавити їх повноважень через суд не можна. Проте якщо доведений кримінальний злочин, завдяки якому вони й стали нардепами, хіба мають моральне право продовжувати свою парламентську роботу?

Владі вигідно поквитатися з людьми, які їй не корилися. У цьому є правова небезпека й прецедент. Якщо вийшло раз, спробують удруге. На свій розсуд тиснутимуть на інших депутатів. Це буде не складно, враховуючи рівень нашого судочинства. А завтра так діятиме вже інша влада. Тож для виправлення ситуації недостатньо змінити владу. Треба міняти все.

Зараз ви читаєте новину «"Українську владу розбиває параліч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути